Šanghaj, úspěšné židovské dítě

Šanghaj je jedno z největších židovských měst na světě, které kdy bylo postaveno. Jak k tomu došlo? 

Teng Siao-ping dlouho nemohl najít vzor pro své reformy, až jej nakonec našel v židovské podnikatelské tradici, jejíž využití v Říši středu umožnila skutečnost, že se Židé nikdy nepodíleli na „ponižování Číny“, nikdy se ji nepokoušeli kolonizovat ani nevytvářeli tlak na obyvatelstvo, aby konvertovalo k Judaismu. Židovská komunita se naopak ukázala pro Číňany prospěšná, včetně Šanghaje. Bohaté šanghajské židovské rodiny jako Sassoon, Hardoon a Kadoorie  financovaly výstavbu luxusních nemovitosti města, hlavně podél majestátní třídy Bund, šanghajské verze vídeňské Ringstrasse (blíže viz ZDE). Hotel Cathay - dnes hotel Mír - byl korunním klenotem Bundu a středem kosmopolitního šanghajského světa (ZDE). 

Skutečnost, že židovské rodiny významně přispívaly k rozvoji města, ulehčovalo přijetí dalších židovských imigrantů. Z obav před pogromy sem z Ruska uteklo přibližně čtyři tisíce židů už po roce 1917 a skutečně mohutná emigrační vlna do Šanghaje začala směřovat s nástupem nacismu. „Šanghaj bylo jediné město, do kterého mohl přijet cizinec bez víza, a dokonce i bez pasu. Jediné město, které mu otevřelo své brány,“ vysvětluje Kuanch Pchan ze Střediska židovských studií v Šanghaji. Byla jediným místem na světě, které nežádalo vstupní víza ani od Židů. Odborné prameny obvykle uvádějí, že v ní nalezlo útočiště přes dvacet tisíc, možná až třicet tisíc evropských emigrantů, převážně Židů, z toho přibližně 450 z Československa. Mezinárodní židovská komunita byla za záchranu souvěrců zavázána, a proto na oplátku pomohla Číně při jejím „otevíráním se světu“. Čína stála zejména o podporu americké židovské lobby ke zlepšování vztahů Číny se Spojenými státy. Většina Číňanů věří, že silná židovská lobby může pomoci udržovat dobré vztahy mezi USA a Čínou. Vysoce ceněná je i mezistátní spolupráce s Izraelem. Vzájemné úctě i pochopení přispívá skutečnost, že nejdůležitější čínské korporace typu Huawei mají v Izraeli svá výzkumná a vývojová centra a čínské společnosti stavějí nový přístav v Haifě, Ašalonu a železnici v Tel avivu. Číňané říkají, že Izrael je malý a obklopen nepřáteli, ale přežívá a slaví úspěchy. Zdůrazňují, že Čína a judaismus jsou jediné dvě věci, které si během historie zachovaly svůj charakter. 

Není vyloučené, že právě bipolární židovsko – čínský model, může být alternativou vůči americkému a ruskému. Americký model vládnutí světu - formou jediného světového hegemona – stojí na principu alfa samce, který silou ovládá silou celou smečku! Samozřejmě, že z pozice nejsilnějšího získává největší výhody. Slabinou tohoto modelu je situace, kdy si alfa samec proti sobě poštve dostatečně velký počet beta samců, kteří se mohou spojit a roztrhat jej. Rusové proti americkému monopolárnímu modelu staví multipolární model uspořádání světa, kde vládu alfasamce chtějí nahradit vládou spolupracujících betasamců. Sami víme, kolik mocenských center, respektive beta samců najdeme jen v EU. Jak často a s naprostým úžasem sledujeme, jak nejsou schopni se na takřka ničem shodnout. Multipolární svět vypadá na první pohled lákavě, ale vidím jako spíše slepou cestou vývoje. Svět má největší zkušenost s bipolárním uspořádáním světa, kdy se nově nabízí rozdělení světa mezi Mezinárodním židovským impériem a Říši středu, jinými slovy mezi dva staré a zkušené národy, které si navzájem respektují, dokážou spolupracovat a nejdou si historicky „po krku“. Národy, které jsou poprvé v dějinách schopny dohromady vytvořit jeden celek a v jeho rámci jednotně řešit celoplanetární problémy. Oba národy vědí, že jejich největším bohatstvím jsou děti, které představují jejich budoucnost. Vědí, že je musí co nejlépe vychovat a vzdělat a předat jim planetu v lepším stavu, než ji přejali od svých předků. A právě v tom je zakopaný pes. Většinu závažných problémů dnes nelze řešit jinak, než celoplanetárně, ať už jde o chudobu, ekologii, dostatek potravin, populační politiku, racionální využívání energetických a vodních zdrojů, vědu a výzkum. Vyřešením globálních problémů, nebo alespoň některých, předáme planetu Zemi všem dětem na světě v lepším stavu, než jsme ji převzali my, což je naším nejvyšším cílem.  

Příště: základní rysy židovského impéria, díl I.: postupné obnovování Velkého Izraele

Autor: Vít Klíma | úterý 28.1.2020 14:50 | karma článku: 22,65 | přečteno: 818x