Roš Hašana 5 777

Jak uvádí midraš Vajikra Raba 29:4-5 Nový židovský rok počítáme každoročně od šestého dne stvoření světa, kdy Hospodin stvořil prvního člověka (Adama). 

Podle rabínských tradic jsou v tento den otevřeny tři knihy – kniha života, smrti a kniha prostředních. Lidé zcela spravedliví jsou zapsáni do knihy života, velcí hříšníci do knihy smrti a všichni ostatní do knihy „prostředních", kde mají až do Jom kipur možnost napravit se a zvrátit svůj osud. Měli bychom se především snažit zlepšit mezilidské vztahy, které jsme vlastní vinou pokazili, jinými slovy učinit pokání lachzor bi-tšuva, tzn. najít opět tu správnou cestu, s níž jsme během roku kdesi sešli. Tradice říká, že v měsíci elulu je nám Hospodin blíže a vyslyší naše přání a prosby.

Nový rok – Roš hašana je Dnem soudu, kdy Hospodin zahajuje soud s každým z nás a zvažuje naše dobré i špatné skutky, kterých jsme se během minulého roku dopustili. Pokud jste napravili alespoň jejich část, můžete s optimismem hledět  do právě začínajícího roku 5777.

Přání k Novému roku

Přeji všem čtenářům mého blogu, kteří se mnou mají nekonečnou trpělivost a editorům, kterým přidělávám vrásky na čele, šťastný Nový rok 5 777 a zápis do Knihy života.

Vít Klíma

 

Autor: Vít Klíma | pondělí 3.10.2016 20:07 | karma článku: 20,33 | přečteno: 321x