Řecký bankrot zaplatí evropští daňoví poplatníci (II.)

Aktuální doplnění předchozího příspěvku s konkrétně vyčíslenými finančními dopady na země eurozóny, potažmo evropské daňové poplatníky, z pera Aleše Michla.

V předchozím příspěvku jsem čtenáře upozornil na skutečnost, že bankrot Řecka zaplatíme převážně my, evropští poplatníci. Moje slova dnes potvrzuje i Aleš Michl, který na názorové straně dnešní Mladé fronty vysvětluje, jaké dopady na eurozónu, ale i na Česko by měl případný krach Řecka.

Pokud podle něj Řecko řekne, že už nezaplatí žádné splátky státního dluhu, budou jej muse platit státy eurozóny, což samozřejmě „v překladu“ neznamená nic jiného, než my, evropští daňoví poplatníci – dodávám já. Nejvíce by zaplatili Němci, a to 65 miliard eur, Francie pak 49 miliard eur. Mnohem citelnější dopad by to mělo na Slováky, protože by museli dodat částku odpovídající 2,6 % HDP, zatímco v případě Německa by to bylo „jen“ 2,4 % HDP.

Podle Michla by krach Řecka museli zaplatit i čeští daňoví poplatníci. Řecká centrální banka totiž nyní dluží ECB 118 miliard korun. „Když řecká centrální banka vyhlásí, že je v krachu a těch 118 miliard nezaplatí, pak buď bude ECB účetně ve ztrátě, nebo zavelí k navýšení kapitálu a pak ostatní centrální banky musí dodat peníze za ztráty pro Řecko v poměru k jejich podílu na základním kapitálu ECB,“ píše Michl a upozorňuje, že platit by v takovém případě muselo i Česko, i když v eurozóně není. Ale na základním kapitálu má podíl 1,6 %. „Takže hypoteticky při navýšení kapitálu o 118 miliard eur platíme 1,9 miliardy eur, tedy 51,4 miliardy korun,“ upozorňuje Aleš Michl.

Takže nám, jako daňovým poplatníkům, nezbývá nic jiného, než sáhnout hodně hluboko do kapsáře…a aktualizovaný příspěvek nemohu uzavřít jinak, než zopakováním tvrzení, že žádný důvod k jásotu nad bankrotem Řecka skutečně nevidím!

Autor: Vít Klíma | pondělí 29.6.2015 10:00 | karma článku: 11,94 | přečteno: 260x