Předpověď: "vzájemné vyhoštění velvyslanců"

Splnila se moje prognóza, že spor odnesou hlavně obě velvyslanectví. Ani Češi ani Rusové nemohou ztratit tvář, takže ani žádná jiná možnost už nepřihází v úvahu. Nejsmutnější na tom je, že tak daleko nezašly ani Rusko s Ukrajinou.
Ruské velvyslanectví v Praze

V obou zemích zůstanou zřejmě jen Konzulární útvary a obchodní oddělení, aby se mohly realizovat obchody zajímající obě strany a fungovat  mohla alespoň základní turistika. Praktiky půjde o přerušení vzájemných diplomatických vztahů. Kdo nás nakonec bude v Moskvě zastupovat je jen technická otázka. Mohou to být Němci, Francouzi, Slováci či EU.

Koho je mi moc líto jsou Češi podnikajících v Rusku, protože úspěchu na tamním trhu věnovali jak mnoho peněz, tak času a teď může jejich úsilí přijít naprosto vniveč. Obdobně to platí i pro ruské obchodníky u nás.

Klíčovým úkolem české diplomacie tak zůstává zachránit alespoň Český dům v Moskvě, kde se mohou čeští podnikatelé ubytovávat a dohadovat své obchody a zároveň může sloužit i jako azyl českým turistům v nesnázích.

Vzájemně "vykuchané" ambasády - v šachové terminologii - ukazují na "pat", na nějž zákonitě doplatí obě strany. Rusové i Ukrajinci dobře věděli, proč vzájemné nepřátelství nenechali dojít až takhle daleko!

Autor: Vít Klíma | čtvrtek 22.4.2021 14:08 | karma článku: 29,03 | přečteno: 748x