Odštěpí se z ČSSD česká Syriza?

Od sociálních demokratů se v minulosti odštěpila Komunistická strana. Čeká nás v nedaleké budoucnosti další (od)štěpení ČSSD v podobě české Syrizi?

Na sjezdu ČSSD se objevila jediná zajímavá informace, a to že poslanec Foldyna plánuje založit platformu autentické sociální demokracie s nadsázkou nazvanou vnitřní SYRIZA. Ne, že by u nás nebyla po české verzi Syrizi poptávka, ale proč zrovna proboha v rámci ČSSD? Vždyť ČSSD žádnou levicovou stranou není, natož autentickou! Skutečně levicová stranu chce „kapitalistům zakroutit krkem“, zatímco současná sociální demokracie je tvrdě pro - kapitalistická strana. Levicové je na ní pouze to, že stojí na levém křídle pravice! Jejím cílem je vybudovat sociální stát, nebo kapitalismus s lidskou tváří, či jak jinak to chcete nazvat, ale pořád je to jen a jen kapitalismus. Jejím programem, můžeme-li to tak vůbec nazvat, je jen a pouze „soubor opatření ke změkčení kapitalismu“, kam patří zvýšení platů pro státní zaměstnance, valorizace důchodů, odstranění poplatků u lékaře, návrat k placení prvních tří dnů dovolené (apod.), což jsou jen další a další změkčovadla „tvrdého kapitalismu“ (trhu bez přívlastků), zastávaných ODS či TOP 09 (středem a pravým křídlem kapitalistické pravice).  Řecká Syriza, španělské Podemos a další nově vzniklé levicové strany žádná „změkčovadla kapitalismu“ nejsou. Tady jde o autenticky levicové strany, které proti němu začínají aktivně bojovat.

Zakládat českou obdobu Syrizi v rámci ČSSD není možné bez plánu na její postupné oddělení od „matky“ tak, jak to udělali v minulém století komunisté. Pak to svoji logiku má! Očekávám, že poptávka po české Syrize bude stoupat, protože kapitalismus výhodný pouze pro horních deset tisíc je dlouhodobě neudržitelný. Přidání pár stovek platu státním zaměstnancům, nebo valorizace důchodů (v průměru o 200 Kč), problém nerovnoměrného rozdělování bohatství mezi jednotlivé vrstvy obyvatelstva nijak neřeší.

Souhrnně řečeno: poptávka po české Syrize - s dalším rozevíráním nůžek mezi chudými a bohatými - bude stoupat a docela věřím tomu, že ji někdo (dříve či později) založí. A co vy na to, laskaví čtenáři, myslíte, že nastal čas založit českou obdobu Syrizi?

 

Autor: Vít Klíma | úterý 17.3.2015 15:22 | karma článku: 11,82 | přečteno: 404x