Nad jadernou dohodou s Iránem se stahují černočerné mraky

Izrael nedávno obvinil Irán z porušování dohody o omezení íránského výzkumu jádra (vývoje atomových zbraní), kterou Teherán podepsal s USA, Velkou Británií, Ruskem, Francií, Čínou, Německem a Evropskou unií v roce 2015. 

 Izraelský premiér svým vystoupením chtěl zřejmě zabít dvě mouchy jednou ranou:

  1. ukázat, že Írán ohrožuje svět, což dodává morální oprávnění budoucím izraelským vojenským útokům proti němu a jeho spojencům,
  2. poskytnout Donaldu Trumpovi další argument pro vypovězení „nukleární“ smlouvy s Íránem. Netanjahu se snaží šéfa Bílého domu přesvědčit, aby dohodu vypověděl, protože podle něj neplní svůj účel - zabránit Íránu obstarat si v budoucnu jadernou zbraň.

Jaký aktuální spor je skryt pod povrchem tohoto obvinění?

Izraeli, podle mého soudu, prvoplánově nejde ani tak o jaderný program Íránu, ale zamezit jeho expanzionistickým plánům podél izraelských hranic. Víme, že v Sýrii jsou oblasti, které kontrolují různé šíitské oddíly domobrany, jež se nepodřizují Damašku, ale pouze Íránu. Dokonce v Asadově gardě - fakticky v jeho elitních jednotkách - mají své zastoupení zahraniční proíránští bojovníci. Pro Izrael je nepřijatelné, aby Irán v těchto oblastech zakládal své vojenské základny, protože výrazně zkracují délku doletu iránských raket na jeho území a tím pádem zbývá velmi málo času na jejich detekci a zničení. Izrael by nové základny na syrském území životně ohrozily.

Oč jde ve skutečnosti Teheránu? V první řadě též nejde o atomové zbraně, ale o vybudování nových vojenských základen na území Sýrie, které by Iránu vykompenzovaly jeho hlavní nedostatek, a to že nevlastní atomové zbraně. Díky syrským základnám a ve spojení s Hizballahem, by mohl Teherán vůči USA a Izraeli začít mnohem více a důrazněji vystupovat z pozice síly.

Budoucnost jaderné smlouvy s Iránem je černo černá

„Strašení“ iránskou jadernou hrozbou, považuji ze strany Izraele hlavně jako argument pro Donalda Trumpa, aby „jadernou smlouvu“ s Iránem „hodil do koše“.  Sám Trump říká, že JCPOA je „katastrofálně chybná“ a musí být „opravena“. Sportovní terminologií lze vystoupení Nenatjahua vůči Donaldu Trumpovi označit jako „nahrávku na smeč“. Moc bych se nedivil, kdyby byla předem domluveá.

Zdá se být velmi pravděpodobné, až skoro jisté, že Donald Trump dohodu, která je oficiálně známa jako Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), 12. května vypoví, což povede ke zvýšení regionálního napětí, dalšímu šíření jaderných zbraní (poptávka hlavně ze strany Saudská Arábie) a v blízké budoucnosti k novému kolu válek na Blízkém východě. Rozhodně nás nečekají světlé zítřky ….

Autor: Vít Klíma | pátek 4.5.2018 10:55 | karma článku: 10,26 | přečteno: 215x