Majetek Petro Poroshenka spravuje Rothschild Trust, AG (Švýcarsko)

Andrej Babiš převedl v Čechách majetek svého impéria do svěřeneckého fondu založeného podle našeho práva, nazvaného po něm "Lex Babiš".  Zákona, řídícího se tradičním českým pravidlem, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá“. 

Sám v něm účasten být nemůže, tak do jeho řídících struktur, podle informací z tisku, jmenoval svoji manželku, což evropské předpisy nedovolují a orgány neschvalují.

EU po Andreji Babišovi požaduje, pokud si chce ponechat evropské dotace, aby svůj majetek převedl do „Slepého“ svěřeneckého fondu. Slepého proto, aby Babiš, nebo obecněji beneficient, neměl nad svým majetkem žádnou kontrolu, ani žádné informace o něm. Slepý se nazývá právě proto, aby beneficient vůbec nevěděl, jakým způsobem je jeho majetek spravován. K tomu je určená Třetí strana (manažer/správce fondu), jímž může být fyzická nebo právnická osoba Jinými slovy správce od beneficienta žádné příkazy nepřijímá, ani beneficientovi nesděluje, jak s jeho majetkem nakládá, resp. co bylo v rámci struktury fondu nově nakoupeno či prodáno. Samozřejmě, že po té, co by Andrej Babiš svoji politickou funkci ve vládě opustil, skončil by i jeho svěřenecký fond a majetek by se vrátil do jeho rukou.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko si byl dobře vědom skutečnosti, že bude-li chtít od EU pomoci, nesmí být sám ve střetu zájmů (nebo alespoň ne tak okat). Celé své podnikatelské impérium proto vložil do rukou Rothschild Trustu ve Švýcarsku, který mu jeho majetek spravuje (blíže viz: https://www.bloomberg.com/profiles/companies/0312597D:SW-rothschild-trust-schweiz-ag).

Na začátek by vůbec nebylo špatné, kdyby si Andrej Babiš konečně přestal hrát na malé dítě, které všechny kolem sebe „očůrá a obelstí“. Míním tím avizovaný krok, že slavnostně odstoupí z vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy a nebude se účastnit jejího rozhodování v oblastech, na kterých by mohl Agrofert profitovat. Připomínám jen, že Rada je jen poradní orgán a skutečně rozhoduje až vláda, jíž je Andrej Babiš premiérem. U dětí se takové „očůrávání“ dá přejít s pokrčením ramen, ale u dospělého to hraničí až s opožděným vývojem. Pro všechny kolem by bylo jednodušší, kdyby si – co nejrychleji -  nějaký ten slepý svěřenecký fond také našel.

Autor: Vít Klíma | pátek 21.12.2018 9:42 | karma článku: 25,38 | přečteno: 1635x