Kadiš za Karla Gotta

Kadiš je chvalozpěv, který se pronáší v synagoze při předepsaných příležitostech. Kadiš jatom - kadiš sirotků, se přeříkává na pohřbu, v domě zemřelého během celé doby smutku, a poté při každém výročí jeho úmrtí. 

V průběhu roku se úcta zemřelým vyjadřuje ještě několikrát, a to o posledních dnech poutních svátků, na Jom kipurRoš ha-šana a o postních dnech. Židé vzpomínají na své mrtvé zejména ve spojitosti jejich přínosu pro rodinu, komunitu i celou společnost.

Mistra Karla Gotta jsem měl tu čest poznat na pražské Židovské obci, kam občas chodil zpívat o vysokých svátcích. Skutečnost, že v jeho žilách koluje židovská krev, nijak nezdůrazňoval, ale ani netajil. Veřejně se k ní přiznal účastí na natáčení úspěšného televizního seriálu „Uctivá poklona pane Kohn“ (ZDE).

Naprosto souhlasím s paní Jiřinou Bohdalovou, že bychom vzpomínku na Mistra měli začít židovskými vtipy, které měl tak rád. Každý, kdo s ním chvíli poseděl, potvrdí, že jich měl neuvěřitelnou zásobu. Mají totiž životní nadhled i židovskou schopnost neztrácet hlavu ani v těch nejtěžších životních situacích. Karla Gotta si můžeme připomenout i scénkou z výše uvedeného seriálu, kde hraje roli kostelníka v Mukačevu (ZDE). Konečně na jeho památku můžeme tiše zavzpomínat při poslechu symfonie Leonarda Bernsteina, symbolicky nazvané, „Kaddish“ (ZDE). A kdo by se spolu s námi chtěl Kadiš za Karla Gotta pomodlit, tomu je určen následující český překlad:

„Nechť se Jeho veliké Jméno vyvýší a posvětí (Amen).
Ve světě, který stvořil podle Své vůle. Ať je upevněna Jeho vláda za vašich dnů a za vašich životů a za života celého Izraele, rychle a brzy. A řekněte: Amen
Buď požehnáno Jeho veliké Jméno navěky věků.
Ať je posvěceno, pochváleno, oslaveno, vyvýšeno, vychváleno, zmocněno, vyneseno a velebeno Jméno Svatého, budiž požehnán.
Za každým požehnáním a písní, chválou a útěchou, kterou je možné vyjádřit v tomto světě, a řekněte: Amen.
Kéž jsou přijaty modlitby a prosby celého domu Izraele před jejich nebeským Otcem. A řekněte: Amen.
Ať je seslán z nebes hojný mír a život na nás a na celý lid Izraele a řekněte: Amen.
Ten, jenž zjednává mír na Svých výšinách, ať zjedná mír i nám a celému Izraeli a řekněte: Amen“.

Talmud učí, že život každého z nás stojí na třech pilířích: na práci, studiu a dobrých skutcích. Karel Gott vrchovatě naplnil všechny tři, a proto nechť je jeho jméno zapsáno do svazku živých.

Závěrem mi dovolte poděkovat všem, bez ohledu na víru, kdo na Mistra v dobrém zavzpomínali a komu bude chybět.

 

Autor: Vít Klíma | neděle 13.10.2019 18:34 | karma článku: 24,91 | přečteno: 694x