Jak motivovat moudré a chytré lidi do vedení státu?

Virilista je nevolený člen určitého (např. zákonodárného) sboru s tzv. virilním (osobním) hlasem, jehož členství v daném sboru je vázáno na nějaký jím dosažený úřad nebo hodnost.

Už po první světové válce bylo jasné, že demokracii ve státech střední Evropy automaticky nezaručí pouhé převzetí potřebných institucí ze Západu, jakými jsou parlament, volební právo a stranický systém bez toho aniž zároveň máte zodpovědné a moudré politiky a moudré a zodpovědné voliče. Obávám se, že je to právě náš případ. Pokud bychom měli moudré voliče, mohli bychom zastupitelskou demokracii nahradit přímou a bylo by vyhráno. Pokud by do politických stran vstupovali moudří lidé, bylo by koho volit a systém by normálně fungoval. Bohužel nevstupují, a tak se zkusme společně zamyslet nad tím, jak je ke správě věcí veřejných motivovat. Jednou z cest, jakobejít dnes zcela nefunkční a nedůvěryhodný systém politických stran, je umožnit jim přímý vstup do Parlamentu, Senátu, nebo do rady velkých měst jako je Praha, Brno, Ostrava. Dáváme jim možnost hlasovat skutečně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a ne podle příkazu politické strany, která je za poslance či radní nominovala.Vnímavý čtenář už poznal, že jde o to, moudrým a vzdělaným lidem přidělit virilní hlasy (ZDE). Předesílám, že nevymýšlím nic nového, protože virilisty už známe z předchozích českých ústav (1855, viz tzv. prosincová ústava)

Volby do Zemských sněmů

 

Virilista je nevolený člen určitého (např. zákonodárného) sboru s tzv. virilním (osobním) hlasem, jehož členství v daném sboru je vázáno na nějaký jím dosažený úřad nebo hodnost.

Nevím jak laskavý čtenář, ale já osobně bych si přál, aby český stát vedli moudří a vzdělaní lidé, kteří už za sebou mají nějaké profesní úspěchy a něčeho v životě dosáhli. Nárok na virilní hlas by tak mohli mít například stávající či minulý předseda České akademie věd, rektor vysoké školy, úspěšný vědecký pracovník, úspěšný podnikatel, nebo vynikající umělec, sportovec, Zemský rabín či Pražský arcibiskup, úspěšní hejtmani,prezident NKÚ, prezident Hospodářské komory ČR, předseda ČMKOS, a podobně. Jiným parametrem pro získání virilního hlasu by mohla být například výše odvedených daní, což by byl dobře vyčíslitelný parametr. Další nápady pro získání virilních hlasů pravděpodobně doplní čtenáři v diskusi sami. Předesílám, že nejsem žádným zapřisáhlým nepřítelem voleb. Za naprosto nezastupitelné je považuji v menších obcích a městech, kde se lidé navzájem dobře znají a mohou si tak ze svého středu – jejich prostřednictvím - vybrat ty nejlepší zastupitele.  

 

Autor: Vít Klíma | úterý 17.10.2017 12:27 | karma článku: 12,78 | přečteno: 539x