Francie zavádí protiteroristickou výuku do školních osnov. My ji nepotřebujeme?

Francie zavádí od září povinnou výuku školáků s cílem seznámit je, jak se chovat při teroristickém útoku. Žáci se třikrát ročně zúčastní cvičení cvičení, kde se naučí a procvičí správný postup pro případ teroristického útoku.

Jedním ze scénářů je i útok "šíleného střelce" ve školských zařízeních, který je častý zejména v USA. Děti ve věku 13 a 14 let budou současně proškoleni v základních záchranářských a dovednostech, včetně základů poskytnutí první pomoci (zdroj: express.co.uk). 

Poskytovaní první pomoci

Pamětníkům jistě nemusím připomínat, že součástí našich dřívějších školních osnov byla i výuka tolik vysmívané civilní obrany. Není sporu o tom, že by se měla - v nějaké modernější podobě - obnovit. Nebylo by ani od věci, kdyby se žáci v hodinách tělesné výchovy naučili základům sebeobrany. Osobně bych nic nenamítal proti tomu, aby na našich vysokých školách byly obnoveny Vojenské katedry, kde by se studenti naučili ovládat zbraň, osvojili si bojová umění, absolvovali kurz první pomoci a byli schopni se aktivně zapojit do záchranářských akcí, nastane-li krizová situace.

Nemá smysl o problému jen psát, když je nutný čin. A tak slovo do pranice: podpořili byste svým podpisem petici, která by požadovala vrátit brannou výuku do školních osnov?

Návrh Petice bych napsal a dal jej laskavým čtenářům nejprve k připomínkám. Podpisy pod ní by se získávali elektronickou formou na formuláři e - petice (zde). Petici bych následně předal Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny (zde) a kopii ministryni školství Kateřině Valachové. Co Vy na to?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Klíma | úterý 30.8.2016 11:49 | karma článku: 21,59 | přečteno: 530x