Dlouhodobě „zamrazit“ konflikt na Ukrajině nelze

Plán Merkel – Holland na „zamrazení“ ukrajinského konfliktu je nereálný. Nic totiž - kromě dočasného klidu zbraní – neřeší a konečnou bitvu o ovládnutí „Novoruska“ jen oddaluje.

Zamrazený konflikt by mohl být dokonce interpretován jako vítězství (sankcí) EU a jako slabost, či dokonce strach prezidenta Vladimíra Putina pokračovat v boji. Nemluvě o pocitech zrady a akcích ze zoufalství v Donbasu, Luhansku a jinde na východě Ukrajiny.

Jediný, kdo potřebuje čas je Kyjev. Očekávám teď pád tria Porošenko - Jaceňuk -Turčinov a jejich nahrazení „pravými“ bojovníky za „svobodnou“ Ukrajinu. Po té, co dostanou ze Západu zbraně (ač už oficiálně či tajně přes Polsko a Pobaltí) začne teprve ta pravá válka. Ale to už bude Kyjev i Západ jinak připraven. Nejenže do války bude muset přímo zasáhnout Rusko, ale půjde o válku mnohem rozsáhlejší a ničivější, než dnes.  Z Ukrajiny by se stala druhá Sýrie či Irák.

„Zamrazení konfliktu“ (dlouhodobé příměří) neřeší základní problém, jímž je nové vymezení zón vlivu mezi Východem a Západem, což je právě to oč tu běží.

Autor: Vít Klíma | čtvrtek 12.2.2015 10:16 | karma článku: 15,77 | přečteno: 458x