Čína ratifikovala dohodu o založení rozvojové banky BRICS

Čína dne 1. července tohoto roku oficiálně ratifikovala dohodu o založení rozvojové banky BRICS. Rusko, Indie, Brazílie a Jihoafrická republika tak učinily již dříve. 

Očekává se, že banka svoji činnost oficiálně zahájí 7. července na prvním společném zasedání jejích řídicích struktur v Moskvě. Divil bych se laskavý čtenář moc, pokud by se Řecko stalo jedním z jejích prvních jejích klientů?

Nepředpokládám, že by Rusko či Čína pomohly Řecku otevřeně, aby to nevypadalo jako jejich vměšování se do "vnitřních" záležitostí EU. Mají-li ale "svoji banku", mohou tak učinit mnohem elegantněji jejím prostřednictvím a načasovat úvěrovou pomoc na dobu, kdy to budou požadovat za účelné.

Nebo ještě jinak:  náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak v květnu navrhl Alexisu Tsiprasovi, aby se Řecko stalo šestým členem BRICS. Řecký premiér tehdy projevil zájem, protože by to jeho zemi umožňovalo získat přístup k finančním zdrojům banky. Překvapilo by laskavého čtenáře, kdyby Řecko - po známých peripetiích s EU - k bance BRICS rovnou přistoupilo? 

Autor: Vít Klíma | čtvrtek 2.7.2015 21:03 | karma článku: 19,06 | přečteno: 581x