Češi opět nevyužili příležitost mlčet

Donald Trump vyšel z konfliktu s Íránem posílen a Češi opět nevyužili možnost mlčet. Zarážející a znepokojující byla jejich nekompetentnost a neznalost problematiky, zvlášť u politiků a generálů ...

Konfliktu na Blízkém východě využili čeští politici a generálové k tomu, aby si jen přihřáli svoji osobní polívčičku. Poněvadž problematika Středního východu je pro ně příliš složitá,  začali tím nejjednodušším - strašením lidí vznikem ložiska velkého napětí a následnou válkou. Vůbec nepočítali s tím že by Íránci mohli Američany včas varovat právě proto, aby válka nevznikla. Zajímavá - a pro mě i překvapivá - byla reakce čtenářů: "čím byl komentář "strašpytlovější", tím více byl čtený". 

Využijme této příležitosti k tomu, abychom si něco málo řekli o válce v 21. století. Válka - jak známo - je"pokračováním politiky jinými prostředky“. Čtenář knihy pruského generála Carla Clausewitze „O válce“ se měl možnost dozvědět, že „politický záměr je účelem, válka je prostředkem, a prostředek si nikdy nelze odmyslit od účelu“. Účel válek za kapitalismu 21. století je jediný – dosažení zisku či nějaké významné výhody na úkor poraženého. Jinými slovy války v 21. století už nejsou o ideologiích, ale výlučně o zisku.  S laskavým čtenářem se jistě shodneme na důkazu správnosti tohoto tvrzení , jeho opakem. Tedy na tvrzení, že ztráta v jakémkoliv smyslu tohoto slova, účelem války zcela určitě není. Američany odrazují od války s Íránem zkušenosti s Afghánistánem, kde válka trvá už více než 17 let, stála stovky miliard dolarů a vítězství nikde! Američané a Izraelci by vojensky zasáhli jedině v případě, kdyby se Írán blížil k výrobě atomové bomby. V tom případě by se zásah vyplatil, všechny ostatní důvody války by byly ztrátové. Íránu navíc dochází voda a hrozí, že se do 30 let stane obrovskou pouští (blíže viz: Stane se Írán obrovskou pouští?,ZDE). Stačí počkat, až nám sám spadne do klína. Peršané dobře vědí, že se vojensky USA rovnat nemohou, proto ono varovaní. Konflikt v Íránu dopadl pro obě strany vítězně: „vlk se nažral a koza zůstala celá“.Ani oni nechtěli pochopitelně jít do "ztráty".

Rozum mi zůstal stát i nad kritikou Američanů, že zavražděním Sulejmáního porušili mezinárodní právo. Češi by měli vědět, že v imperiálním stádiu kapitalismu platí výlučně právo silnějšího, a proto musí mít silnou armádu! Závěrem bych jen zdůraznil skutečnost, že USA a NATO jsou pro většinu Čechů garantem jejich bezpečnosti. V této souvislosti je škoda, že Češi opět propásli možnost mlčet. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Klíma | pátek 10.1.2020 11:24 | karma článku: 32,00 | přečteno: 1638x