Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brexit, válka o vodu a budoucnost české židovské komunity

„Kdo je připraven, není překvapen“ (České přísloví). Budoucnost české židovské komunity je dnes natolik nejasná, že musíme být připraveni reagovat na jakýkoliv vývoj, ať už doma či v zahraničí. A že je a bude hodně turbulentní!

Budoucnost židovské komunity v Čechách ovlivní spíše vnější faktory, než ty vnitřní. Pnutí ze strany Čechů vůči Židům, známé z předválečné éry zmizelo, neb je nás dnes tak žalostně málo, že slovanskou většinu nemůžeme nijak a ničím ohrozit. V české židovské komunitě je navíc mnoho Židů s Východními kořeny, kteří se s Čechy hodně identifikují a mimochodem také nemají rádi Rusy, protože jejich předkové byli oběťmi mnoha pogromů. Dobré vztahy Čechů a Židů dnes podporují i přátelské vztahy obou států, jejichž výrazem jsou i pravidelné mezistátní konzultace, a to jak na úrovni vlád, tak i jednotlivých ministerstev obou zemí.

Čekám-li negativní vlivy n naši budoucnost, pak spíše ze zahraničí. Na prvním místě jsou to důsledky odstoupení USA a po té i Ruska od „Smlouvy o likvidaci raket kratšího a středního doletu“ (INF).  Český ministr obrany Lubomír Metnar v rozhovoru pro Právo nevyloučil, že v případě zhoršení mezinárodní situace, mohou být v NATO zahájeny diskuse o rozmístění amerických základen v Evropě, včetně ČR. Předpokládám, že většina Židů s Východoevropskými kořeny tuto aktivitu podpoří. My Židé se Západními kořeny podpoříme spíše vznik Středoevropské konfederace, jako spolek zemí bez raketových základen. Vzniknou-li totiž nové základny na Ukrajině a Pobaltí území Ruska bude raketami dosažitelné v řádu minut, což zřejmě neumožní, jejich včasnou likvidaci. Pro představu: z Čech do Ruska dolétne raketa za cca 15 minut. Po ruském protiútoku na středoevropské základny NATO může zbýt po těchto státech také jen černá díra. Nejhorším důsledkem bude velký počet mrtvých a raněných, kteří zůstanou ležet na ulicích. Situace je známá ze Sýrie, kde se z hnijících těl vylíhly bakterie a způsobily epidemii Leishmaniózy. Není vyloučená ani morová epidemie (psy ožírají na ulicích mrtvoly a roznášejí jej). Vědomi si všech negativních důsledků, Židé se Západními kořeny primárně podpoří Středoevropskou konfederaci.

Budoucnost Židů žijících v ČR hodně ovlivní i průběh Brexitu. Bude-li tvrdý, může trup lodi zvané EU výrazně poškodit. Loď se může začít potápět a její posádka - po starém námořnickém zvyku – vyhodí přes palubu všechen náklad, který může postrádat. Laskavý čtenář nemusí být velký prognostik, aby odhadl, že jako první půjdou přes palubu slovanské státy. Není vyloučené, že začátkem zbavování se Slovanů je vznik nového Francouzsko – Německého (kvazi)státu. Západ od Slovanů dostal už vše, co od nich potřeboval získat a dnes jsou mu „východní potížisté“ jen na obtíž. Jsem zvědav, jak Češi na hozenou rukavici ze strany Francie a Německa odpovědí. Za naši stranu,  podporuji vytvořit Středoevropskou konfederaci v návaznosti na neutrální Rakousko a Švýcarsko (podrobněji v příštím příspěvku).

Významný vliv na naši budoucnost budou mít pokusy o vznik nových kalifátů na Balkáně, kde Turci - za velké finanční pomoci Saudů - obnovují Osmanskou říši a Albánci Velkou Albánii. První kořistí Velké Albánie je Kosovo a čáku si dělají na islámskou část Černé Hory s centrem v Ulcinju, část Srbska, téměř polovinu Makedonie a severozápad Řecka.  Snem tureckého prezidenta Ergodana (ZDE) je, aby Osmanská říše sahala od Černého moře (Bulharsko), přes Jaderské moře, Bosnu až po Vídeň. A Vídeň je už znepokojivě blízko u českých hranic ….

Třetím důležitým faktorem ovlivňující budoucnost naší komunity bude krymská válka o vodu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ruská vláda opět ukázala svůj typický šlendrián, kdy dala povel k zabrání Krymu, aniž by pro něj zajistila dostatečné zdroje vody. Krym vysychá, s výjimkou zeleného jihu, což názorně ukazuje následující mapka:

Sucho na Krymu

Ke vší ruské smůle, odnikud jinud, než z Ukrajiny, dostatek vody pro Krym zajistit nelze. Rusům zbývají jen dvě možnosti: buď se Ukrajinci na obnovení dodávek vody dohodnou po dobrém, nebo po zlém (vojensky obsadí Severokrymský kanál) a obnoví přívod vody z Dněpru, který Ukrajinci přehradili.  

Nepříjemnou otázkou zůstává, zda se Rusko – Ukrajinská válka o vodu nerozšíří i na další země, včetně té naší. Zřejmě bychom měli být připraveni, jak na ní reagovat.

Závěr

Budoucnost české židovské komunity v Čechách je značně neurčitá. Utěšuji se tím, že při prognózách platí klasický výrok jednoho moudrého rabína: „všechno bylo jinak, všechno je jinak a všechno bude jinak“, což není vyloučené ani v našem případě. Brexit může být měkký, nebo nebude vůbec, Bílý muž Balkán ochrání, Rusové se s Ukrajinci o vodě domluví a česká kotlina bude jedno z mála bezpečných v Evropě a my v ní rádi zůstaneme.

Příště: Středoevropská konfederace

                                                                                                                              

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Klíma | pondělí 11.2.2019 10:47 | karma článku: 16,23 | přečteno: 679x
  • Další články autora

Vít Klíma

Teroristé kupují zbraně na Darknet (u)

Největší evropský černý trh se zbraněmi existuje ve Východní Evropě. Konkrétně na Ukrajině, v Rumunsku, Bulharsku, Polsku a na Balkáně. Evropští Židé jej musí dobře znát, aby Věděli, jakým zbraním budou muset čelit.

7.11.2023 v 9:41 | Karma: 7,76 | Přečteno: 108x | Diskuse

Vít Klíma

Čím se ozbrojit, abychom se teroristům mohli ubránit

Včera jsme si zdůvodnili, proč bychom se měli preventivně ozbrojit. Dnes hledejme odpověď na otázku čím, jakými zbraněmi. Nabízím inspiraci u izraelské domobrany.

27.10.2023 v 9:27 | Karma: 27,44 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Hadovi musíte useknout hlavu včas!

Hadem, kterému je potřeba co nejrychleji useknout hlavu je zejména Hamás a Hizballáh. Znamená to nejprve je odříznout od jejich donátorů, a proto izraelský kabinet, spolu s Američany, uvažuje i o preventivním úderu na Írán.

26.10.2023 v 12:55 | Karma: 22,34 | Přečteno: 386x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Glosa: hrozí nám druhé ropné embargo?

Izrael, v Jom-Kipurské válce proti koalici arabských států vedených Egyptem a Sýrií, slavně zvítězil. Naštvaná Organizace arabských zemí vyvážejících ropu vyhlásila na oplátku ropné embargo proti zemím podporujícím Izrael.

19.10.2023 v 11:46 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Hamás začíná prohrávat

Výzkumníci ze Stratforu a RAND Corp. došli k závěru, že vstup Izraele do pásma Gázy je - ze strany Hamásu - předem připravená past. Hamás s ní neuspěl, protože svět, v čele s velmocemi, válčit nechce.

17.10.2023 v 10:58 | Karma: 26,76 | Přečteno: 866x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Seznam rubrik