Orwell vs. EU

Sedím u stolu, praskne mi žárovka 60W u které se mi nejlíp čte a vím, že si jí už nekoupím. Jdu si ubalit cigaretu, protože EU mi cigarety bez chemie zakázala. Dozvím se, že mi EU zakázala zabíjačky, tak lituji toho, že jsem nešel minulý víkend s přáteli. Chystají mi zákaz pěstování zeleniny na vlastní zahrádce.... viděli jste Orwell 1984?

1984 (v anglickém originále vypsáno slovy Nineteen Eighty-Four, pracovním názvem Poslední člověk v Evropě – viz Václav Klaus: poslední Evropan) je antiutopický román anglického spisovatele George Orwella dokončený v roce 1949, publikován 8. června téhož roku v Londýně. Tato kniha, z níž pochází známý výrok Velký bratr tě sleduje!, je jedním z nejzásadnějších literárních děl 20. století. Popisuje svět, v němž vládne absolutní totalita, kterou živí permanentní, „udržovací“ válka mezi třemi kontinentálními mocnostmi. Společnosti vládne Strana a cokoli proti kolektivnímu myšlení Strany je krutě trestáno, lidská individualita se stává zločinem.

Paraely mezi Václavem Klausem a Emanuelem Goldsteinem (odpůrcem systému ve filmu) jsou čiště náhodné.

Hlavním hrdinou románu je úředník, soudruh Winston Smith, který žije roku 1984 v Londýně ve fiktivní zemi Oceánii. Vládne velmi tvrdá diktatura v čele s tzv. Velkým bratrem. Oficiální ideologie se nazývá Angsoc (původně anglický socialismus) a její ústřední hesla zní:

V dnešní době se k těmto heslům ještě přidalo:

Film zde

Autor: Vít Jedlička | čtvrtek 19.1.2012 17:24 | karma článku: 28,14 | přečteno: 2154x