Novinky.cz: Zprávy o znásilňování v Libyi jsou možná jen propaganda

Zprávy o zvěrstvech, která mají podle tvrzení západních politiků páchat vojáci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jsou možná jen výmysly, jimiž chce NATO ospravedlnit své více než tři měsíce trvající nálety na tuto severoafrickou zemi. Napsal to britský deník The Independent s odvoláním na organizace sledující dodržování lidských práv.

„Vůdcové NATO, libyjská opozice a média vytvořili od začátku povstání proud historek, že Kaddáfího režim nařídil masové znásilňování, které páchají jeho zahraniční žoldáci, či že nasadil vrtulníky proti demonstrantům. Vyšetřování organizace Amnesty International (AI) ale o tom nenašlo důkazy a v řadě případů tato tvrzení vyvrátilo. AI v několika případech získala náznaky, že povstalci vědomě lhali,“ napsal list.

Upozornil, že závěry AI jsou v rozporu s tvrzením ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové, která nedávno Kaddáfího obvinila právě z používání znásilňování jako válečného nástroje. Podpořil ji žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno Ocampo, podle něhož Kaddáfí dokonce nakoupil pro své vojáky léky na povzbuzení libida, jako je viagra.

zbytek: Novinky.cz

Válka v Libyi je pěknou ukázkou ideologie Nového světového řádu v praxi. Na hlavu postavená vojenská propaganda a ignorování ústav národních státu i samotného mezinárodního práva. Už je to dva týdny co měl Barack Obama požádat americký kongres o souhlas s vojenským zásahem v Lybii. Místo toho poslal elaborát na téma, že bombardování není válčení. Další klasický přiklad je Belgie, která během celého zásahu v Lybii nemá ani vládu (a to předsedala EU – srovnejte s naším předsednictvím) , ale to přeci nevadí, stačí rezoluce OSN o ustanovení bezletové zóny a válka může začit.

Kam dál:

Autor: Vít Jedlička | pondělí 4.7.2011 12:35 | karma článku: 20,42 | přečteno: 1281x