Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kniha: Frédéric Bastiat – Zákon (pdf, mp3)

Došlo k zvrácení zákona! A policejní moc státu byla zvrácena společně s ním! Zákon, říkám, se nejen odvrátil od svého patřičného cíle, ale začal sledovat cíl zcela opačný! Zákon se stal zbraní všech druhů chamtivosti! Aniž by zabraňoval zločinu, zákon sám je vinen zlem, které by měl trestat! Pokud je toto pravda, jde o vážnou věc a morální povinnost mi nakazuje upozornit na ni své spoluobčany Došlo k zvrácení zákona! A policejní moc státu byla zvrácena společně s ním! Zákon, říkám, se nejen odvrátil od svého patřičného cíle, ale začal sledovat cíl zcela opačný! Zákon se stal zbraní všech druhů chamtivosti! Aniž by zabraňoval zločinu, zákon sám je vinen zlem, které by měl trestat! Pokud je toto pravda, jde o vážnou věc a morální povinnost mi nakazuje upozornit na ni své spoluobčany.

Claude Frédéric Bastiat (30. června 1801 – 25. prosince 1850) byl francouzský politik, klasický liberál, politický ekonom a člen francouzského národního shromáždění. Jeho zájmy byly rozličné a zahrnovaly filozofii, politiku, historii, cestování, poezii a politickou ekonomii, a biografii. Jeho veřejná kariéra ekonoma začala až v roce 1844 a byla předčasně ukončena úmrtím v roce 1850. Nakazil se tuberkulózou, pravděpodobně se tak stalo během jeho cest po Francii. Smrt mu zabránila dále propagovat liberální myšlenky. V důsledku nemoci již nemohl pronášet projevy (obzvláště ve francouzském parlamentu do kterého byl v roce 1848 a 1849 zvolen). Zemřel v Římě 24. prosince, 1850. Na své smrtelné posteli ustanovil svého přítele Gustava de Molinariho (vydavatel Bastiatovy knihy Zákon v roce 1849) za svého duchovního nástupce.

Přesto, že zemřel ve věku 49 let a tvořil jen velmi krátce, francouzský žurnalista a politik Frédéric Bastiat velmi přesně popsal desítky chyb v logickém ekonomickém uvažování, které byly před 160 lety ve Francii v kurzu. Na Bastiatově díle je fascinující, že při čtení jeho esejí člověk naráží na to, kolik těchto chyb přežilo celých 160 let a nenápadně se změnily ve společensky uznávané pravdy. Bastiatova skvělá vysvětlovací schopnost tkví v brilantním užití satiry, která mu umožňovala popisovat i složitější ekonomické problémy pomocí příběhů. Například jeho „Petice výrobců svíček“ má větší vysvětlovací schopnost než stovky jiných pojednání, která byla napsána. Absurditu protekcionalizmu a socialismu totiž čtenáři předkládá „do očí bijícím způsobem“. (zdroj: wikipedie, můj text)

Frédéric Bastiat je právem považován za jednoho z otců libertariánismu a Laissez Faire (fr. „nechte nás konat“) – ideologie omezování státních zásahů do hospodářství a tedy i posílení role jednotlivce.

Jeho dílo připomněl ve svém projevu v Parlamentu EU (během kterého valná část poslanců opustila sál – video) 19.2.2008 i český prezident Václav Klaus:

Mnozí z Vás jistě znají jméno francouzského ekonoma Frederica Bastiata a jeho slavnou Petici výrobců svíček, která se stala  známým a dnes už kánonickým učebnicovým textem, ukazujícím absurditu politického vměšování se do ekonomiky. Dne 14. listopadu 2008 Evropská komise vyslyšela skutečnou, nikoli Bastiatovu fiktivní petici výrobců svíček a na svíčky dovážené z Číny uvalila 66% clo. Nevěřil bych, že se 160 let starý literární esej může stát realitou, ale je tomu tak. Nezbytným důsledkem rozsáhlého zavádění takových opatření  je ekonomické zaostávání Evropy a zpomalování, ne-li dokonce zastavování ekonomického růstu. Řešení je jen a jedině v liberalizaci a deregulaci evropské ekonomiky.“

Dnes Vám chci doporučit jeho nejdůležitější knihu:

KNIHA: Frédéric Bastiat – Zákon (pdf) – poděkování patří Liberálnímu institutu

Knihu Vám také přinášíme nahranou počítačovým hlasem ve formátu mp3 (zde). Kvalita je sice mizerná, ale pro lidi, kteří nemají čas, je užitečné, pokud si knihu mohou pustit třeba během jízdy v autě…

Vít Jedlička je člen Strany svobodných občanů a předseda Reformy.cz o.s.

Autor: Vít Jedlička | pondělí 6.12.2010 9:40 | karma článku: 13,43 | přečteno: 1664x
  • Další články autora

Vít Jedlička

Taxi končí Liftago, WunderCar a Uber začínají!

V článku níže můžete díky promo kódům získat 350 Kč na ježdění po Praze. Další kredit můžete získat tím, že do aplikace zvete své kamarády. Mobilní aplikace pro Android a iPhone (Windows mobile je definitivně mrtvý) dělají revoluci v dopravě ve velkých světových metropolích. Vysloužily jsi už svojí vlastní epizodu v South Parku: Handicar. Taxikářské dispečinky se dočkají výrazné redukce a možná nakonec, pokud se jím díky státní moc nepodaří potlačit novou konkurenci, jednoho dne zcela zmizí.

5.11.2014 v 17:40 | Karma: 14,61 | Přečteno: 2092x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Díky politice pana Babiše máme naftu dražší o 4 Kč a benzín o 2 Kč

Již dnes na jeden litr benzínu připadá 20 korun daní. Ministru financí Babišovi se minulý týden podařilo zarazit snížení této sumy o 1,82 koruny u benzínu a 3,03 koruny u nafty. Podařilo se mu ale prosadit zelenou naftu pro zemědělce. Těm se má začít vracet 4,38 Kč z každého litru. Podpora zelené nafty přijde státní rozpočet podle výpočtu Ministerstva financí na 1,3 miliardy korun. Nová, Babišem navrhovaná daň za ropné rezervy, by zdražila pohonné hmoty o 25 až 30 haléřů a stát by na ní vydělal 1,4 miliardy korun.

30.7.2014 v 16:40 | Karma: 32,77 | Přečteno: 2619x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Vznikla EFD v Evropském parlamentu, zasedat v ní budou Svobodní

„Budeme hlas národů“ říká předseda Britské strany za nezávislost (UKIP) Nigel Farage, jehož strana ve Velké Británii vyhrála volby do Evropského parlamentu. Nová frakce Evropa svobody a demokracie (EFD) v Evropském parlamentu v současné době zahrnuje 7 národních delegací a 48 poslanců.

18.6.2014 v 18:16 | Karma: 23,96 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Největší mýtus eurovoleb: Brusel jsme my

„My jsme přece Brusel“ ohání se, kdykoliv se něco někomu nelíbí na Evropské unii - ANO, Piráti, Zelení a Jakub Janda, zástupce ředitele Evropskou komisí sponzorovaného think tanku Evropské hodnoty. Na něm si demonstrujeme, jaké mají myšlenkové pochody lidé, kteří se cítí jako Brusel. Chtěl jsem Vám z toho udělat video, ale bylo mi to výslovně panem Jandou zakázáno.

24.5.2014 v 6:49 | Karma: 36,16 | Přečteno: 2321x | Diskuse| Ostatní

Vít Jedlička

Pozor demagog.cz vás přizabije rtutí a ani si neověří zdroje

Organizace Demagog.cz se pustila do kritiky Svobodných a zkoumala 20 euronesmyslů, které publikovali na webu euronesmysly.cz. Záměrně některé věci překrucují, někde mají částečně pravdu, ale v bodě týkajícím se nebezpečnosti zářivek udělali pánové zásadní přešlap, když tvrdí, že úsporné zářivky jsou zdravotně závadné pouze, pokud budete olizovat střepy. Doslova píší:

23.5.2014 v 20:27 | Karma: 32,68 | Přečteno: 3236x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Největší vzdušný útok Ukrajiny od invaze. Satelity ukázaly zkázu ruských letadel

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  16:06

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Oroduje za psychology ve sportu. S nápadem vyhrála studentskou soutěž

17. května 2024

Šest mladých lidí s šesti inovativními nápady. Tak vypadal další ročník studentské soutěže Měníme...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12,  aktualizováno  15:57

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
Studoval ekonomii na VŠE a politologii na CEVRO Institutu.Najdete mě na Facebooku
Zakladatel občanského sdružení Reformy.cz
Kandidát Svobodných do Evropského parlamentu s č. 4

Seznam rubrik

Oblíbené články