Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chudák, co platí 75procentní daně

Česká průměrná hrubá mzda za první čtvrtletí tohoto roku je podle Českého statistického úřadu 24 061 Kč. Medián hrubých mezd, tedy prostřední mzda, byla 20 051 Kč. Na to, aby člověk mohl mít hrubou mzdu 20 000 Kč, mu musí jeho zaměstnavatel zaplatit sociální a zdravotní daň, tedy celkem 26 800 Kč. Z hrubé mzdy zaplatí zaměstnanec sociální, zdravotní a daň z příjmu. Na účet zaměstnavatel svému pracovníkovi pošle 15 850 Kč.

 

Představme si nyní, že by člověk neměl žádné jiné náklady než placení benzínu na cestu do práce. Jeho starší Fábie jezdí při normální jízdě za 7 litru na 100 km. Benzín tankuje za 36 Kč na litr a muže si tedy za měsíc pořídit 440 litrů benzínu (9x natankovat). V každém litru musel zaplatit 21 Kč za spotřební daň, DPH a příplatek za biopaliva. Pokud do práce musí dojet 20x do měsíce, tak Vám vyjde, že jeho práce nesmí být dále než 157 km od jeho bydliště, aby na to měl

Zdá se Vám to daleko? Nedostal by se ani z Vrchlabí do Havlíčkova Brodu. A nezapomeňte, že ten člověk umírá pod mostem hlady a nemá ani na olej do auta ani na nové gumy. Pošlete ho hromadnou dopravou? Tak stráví na cestě denně o 6 hodin déle.

Pokud to tedy shrneme, tak tento Čech vytvořil hodnotu pro svého zaměstnavatele minimálně 26800 Kč. Z toho odvedl 20 148 Kč na daních a 6 653 Kč mu zbylo na benzín. Jediné, co od státu potřeboval, byly silnice. Údržba a výstavba silnic tvoří srandovní tříprocentní podíl na státním rozpočtu.  

Den daňové svobody vychází prý tento rok na 11. června, ale tenhle nebožák pracoval na stát až do 1. října a do konce roku pracoval na ropné společnosti. No co, asi ho ta práce baví. Ale jestli ještě někdo okolo mě řekne, že žijeme v kapitalismu, tak ho pošlu na výlet do Hong Kongu, kde státu stačí pouze 19,2 procenta HDP (toho co se v ekonomice vyrobí). Lidi tam přestávají pracovat na stát již 11. března. To ještě nic není. Za první republiky státu stačilo pouze 13,4 procenta HDP. Lidé pracovali na stát pouze do 18. února! Bylo tady snad nějaké Somálsko?

Zvykli jsme si žít v pěkné daňové totalitě a nazývat jí svobodný kapitalizmus. Značný podíl na tom měl Václav Klaus, který zemi vedl po revoluci rétoricky ke kapitalismu, avšak praxe byla spíš sociálně demokratická. Naše země je již šestý kvartál v recesi a celá socialistická Evropa jde ráznými euro-kroky do kytek. 

Do vlády se chystají socialisté všech barev, mezi kterými najdeme i extrémisty z ČSSD, kteří chtějí zvýšit podíl daní na výdajích státu o šest procent! V pomýlení je tam zvolí většinou zaměstnanci, kteří platí daně nejvyšší. Takový skok neplánují ani komunisté. Vládne nám TOP09 a ODS, díky kterým se den daňové svobody zase posunul o něco dopředu. Jak by taky ne, když zvýšili nebo nově zavedli celkem 20 daní.

Co tedy nutně musíme udělat, abychom stát postavili na nohy? Musíme nejenom zásadně osekat státní výdaje a snížit daně. Musíme po vzoru Švýcarska zamezit v ústavě tomu, aby politici mohli svévolně daně i dluhy zvyšovat.

 

Autor: Vít Jedlička | středa 12.6.2013 16:21 | karma článku: 39,43 | přečteno: 6086x
  • Další články autora

Vít Jedlička

Největší euromýty: EU zajišťuje svobodný obchod (1)

EU utrácí za vlastní propagandu okolo 2,5 miliardy euro ročně, a to je více, než kolik utratí celosvětově za reklamu společnost Coca Cola. Zaměřuje se na všechny věkové skupiny, od předškolních obrázkových knížek až po rozsáhlou infiltraci vysokého školství profesory placenými z rozpočtu EU. Velkým virálním hitem internetu minulého roku bylo video Svatý týden s EU, které cílilo na středoškoláky. Jsme vystaveni obrovské mediální masáži za naše vlastní peníze. K penězům EU se přidávají ještě ty národní. Česká vláda investovala do „ANO EU“ 200 miliónů Kč. Mají naší politici vůbec nějaké morální právo kritizovat běloruského diktátora Lukašenka za to, že zneužívá státní média k vlastní propagaci? Nežijeme tak trochu v akváriu izolovaném od reálného světa?

11.2.2014 v 18:45 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1507x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Vystoupení z Evropské unie řeší hodně, ale je to jen první krok

Z pohledu Svobodných je ideální forma evropské integrace reprezentována Evropským společenstvím volného obchodu (EFTA). Žádná zbytečná byrokracie, žádné přerozdělování ani nadnárodní vládnutí a svobodný obchod nejlépe s celým světem. Mám za to, že to je to, co od evropské integrace očekává i valná většina našich spoluobčanů. Evropská unie kráčí stále rychleji opačným směrem. Naposledy nám to připomněla na začátku roku Viviane Redingová, místopředsedkyně Evropské komise, když vyzvala k vytvoření Spojených států evropských, ve kterých by Evropská komise fungovala jako plnohodnotná vláda.

5.2.2014 v 10:10 | Karma: 36,49 | Přečteno: 3987x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Bůh je libertarián

V posledních týdnech se rozvinula poněkud nesmiřitelná diskuze mezi libertariány ze Strany svobodných občanů a konzervativci reprezentovanými katolíky publikujícími na Protiproudu o tom, kdo reprezentuje skutečnou pravici. Bylo by dobré se oprostit od špatně definovaných pojmů levice a pravice a podívat se na to, co si o státu myslí Bible.

28.1.2014 v 20:53 | Karma: 30,32 | Přečteno: 2349x | Diskuse| Ostatní

Vít Jedlička

Boj o svobodu nebo o dolary?

Vojenská agrese USA v Sýrii je zažehnána. Nositel Nobelovy ceny míru Barack Obama nebyl schopen přesvědčit Radu OSN, mezinárodní společenství ani tradiční spojence, jako je Velká Británie, o nutnosti vojenského úderu na režim Bašára al-Asada v Sýrii. Dokonce i šance, že by intervenci prosadil na poli amerického kongresu, je minimální, když se ukázalo, že jeho plán podporuje méně než 10 % Sněmovny kongresu. Americké ani světové veřejnosti se nepodařilo vysvětlit, jak je možné, že po jedenácti letech boje s Al-Káidou, který následoval po útoku z 11. září 2001, se Američané ocitají na stejné bojové frontě s an-Nusrou, odnoží Al-Káidy, jejímž cílem je vytvoření muslimského státu na území Sýrie. Proti útoku v Sýrii se postavila i část amerického establishmentu včetně Zbigniewa Brzezinského, který jako bezpečnostní poradce prezidenta Jimmyho Cartera zostřoval v 80. letech vzájemnou konfrontaci se Sovětským svazem aktivní podporou mudžahedínů v Afgánistánu, ze kterých se později zformovala Al-Káida.

5.11.2013 v 18:55 | Karma: 21,28 | Přečteno: 750x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Jan Zahradil si argument proti opuštění EU vyvrátil před 12 lety

Vystoupit z EU – ano či ne? To je otázka, kterou si klade český europoslanec Jan Zahradil. V článku píše: "Uvedu jeden jediný argument, týkající se obchodu : Předpokládám, že i stoupenci našeho vystoupení z EU chtějí, aby ČR zůstala členem EEA (evropského ekonomického prostoru), stejně jako země EFTA (Norsko či Švýcarsko). To ovšem předpokládá, že drtivá většina eurounijní legislativy (která se týká právě tak či onak vnitřního trhu) zůstane v ČR zachována i po našem vystoupení."

24.10.2013 v 10:49 | Karma: 32,49 | Přečteno: 3601x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
Studoval ekonomii na VŠE a politologii na CEVRO Institutu.Najdete mě na Facebooku
Zakladatel občanského sdružení Reformy.cz
Kandidát Svobodných do Evropského parlamentu s č. 4

Seznam rubrik

Oblíbené články