Animovaný film Americký sen o vzniku Fedu s českým dabingem

Úspěch tohoto filmu v českém prostředí byl fenomenální. Na českém internetu je s českými titulky necelé dva roky a může se pochlubit více jak půl miliónem zhlédnutí. Je to proto, že přijatelnou formou vysvětluje základní principy, na kterých funguje „moderní“ peněžní uspořádání.

 Jeho velká přednost je i to, že film je svým obsahem i dost historicky věrný (snad až na důvody pro vraždu Kennedyho – ty budiž navždy předmětem spekulací). O vztahu nezdravého finančního uspořádání k českému daňovému poplatníkovi jsem psal při první publikaci Amerického snu na našem webu. Upozorňoval jsem na to, že ČNB drží přes 800 mld. Kč devizových rezerv v zahraničních měnách, které ztrácejí na hodnotě, když ECB a Fed tisknou masivně peníze. Celkově z toho za posledních 12 let vznikla enormní škoda přes 250 mld. Kč, které si nikdo nevšímá. Kdyby místo amerických dluhopisů ČNB nakupovala skutečné rezervy jako je zlato, tak bychom dneska mohli být za vodou. Hodnota zlata, které bychom by převyšovala celkový státní dluh. Posledních zbytku zlata (56t z celkových 70) se místo toho ČNB zbavila v roce 1997 a 1998, kdy cena zlata pohybovala okolo 300 dolarů za unci. Dnes se pohybuje okolo 1700 dolarů za unci. To se stalo pod vedením Josefa Tošovského, kterého do ČNB dosadil Václav Havel. Josef Tošovský teď pracuje pro banku pro mezinárodní platby (BIS), což je ta samá banka, která Hitlerovi pomohla nás okrást o devizové rezervy před začátkem 2. světové války (viz Stanislav Motl: Kam zmizel zlatý poklad republiky nebo též dokument BBC Banking with Hitler – brzo u nás na youtube s titulky).  ČNB tehdy prodej odůvodnila vtipně:

„Při rozhodování o prodeji části svých zlatých rezerv dospěla bankovní rada ČNB k názoru, že současný objem zlata v devizových rezervách ČNB neodpovídá účelu držení devizových rezerv a historický výnos z investování zlata zaostává za alternativními výnosy jiných investic.“

Problematice peněz a jejich krytí jsem se hlouběji věnoval ve svojí bakalářské práci. Pokud Vás zajímá politické pozadí vzniku Fedu se všemi zdroji, tak Vám mohu doporučit bakalářskou práci Filipa Hendrycha.

Problém o kterém pojednává tento film bude čím dál tím urgentnější, jak se hodnoty dluhopisů a peněz jednotlivých předlužených zemí pomalu budou proměňovat v prach. Jak na tom konkrétně třeba pracuje ECB popsal systematicky Richard Sulík v nedávno publikovaném článku.

Vít Jedlička je předseda Reformy.cz o.s

Autor: Vít Jedlička | pondělí 17.12.2012 13:59 | karma článku: 31,32 | přečteno: 2981x