Zamyšlení nad školstvím

Kdyby učitelé a ředitelé škol měli shrnout letošní školní rok, tak by jako hlavní témata zdůraznili státní maturity a financování regionálního školství. I malé vesnické školy mohou mít stejně kvalitní výuku jako školy ve městech. Je to vždy o lidech a o přístupu.

Samozřejmě si uvědomuji, že financování regionálních škol je obtížné. Neměli bychom se vydat cestou rušení vesnických škol, ale snažit se je udržet. Neprozřetelné rušení a slučování škol, které teď v celé republice probíhá, může být v budoucnu vážné důsledky. Ano, máme nyní sice málo žáků a studentů, ale přijde opět nárůst, což ukazují demografické křivky a co pak budeme dělat? Budeme nově budovat nové třídy a školy?

To stejné platí o státních maturitách - státní maturity by měly zůstat, tato cesta je dobrá, což mi potvrzují i ředitelé a učitelé, se kterými jsem to celé probíral. Ze tří tříd na střední stavební škole v Třebíči maturitou neprošli jenom dva žáci z matematiky a u nástavbových oborů jeden student neudělal matematiku a dva písemnou práci. Tyto výsledky odpovídají skutečnosti. A pokud se divíme, že někteří studenti neprošli maturitou, možná bychom se spíše měli zamyslet nad tím, zda na ni opravdu mají a zda nebude lepší pro ně a pro společnost, když se budou věnovat řemeslu.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vítězslav Jonáš | pondělí 9.7.2012 9:23 | karma článku: 8,38 | přečteno: 607x