Pátý blok v Dukovanech: Sliby musí nahradit rozhodnutí

Do dnešního dne se vrcholoví politici vyjádřili pro výstavbu nového zdroje. Ne všichni ovšem dokázali říct, zda by se měla prvně výstavba nového bloku  uskutečnit v Dukovanech, nebo v Temelíně.  A to je velmi závažná skutečnost pro budoucnost Dukovan.

Foto: Eva Fruhwirtová

Nechme to ale na rozhodnutí vlády, která se zavázala do konce roku takto učinit. V současné době pracuje na ministerstvu průmyslu komise, která má doporučení vládě o nové jaderné energetické strategii připravit. Od Energetického Třebíčska má tato komise dostatek argumentů, na základě kterých může dát výstavbě 5. bloku v Dukovanech zelenou. Doufejme jen, že tato komise nepodlehne různým lobistickým tlakům, a že rozhodne na základě potřeb České republiky, tj. i  sociálních aspektů regionu Dukovany.

Podle sdělení politiků je největší překážkou  garance státu na financovnání nového bloku. Tomu všichni v regionu rozumí. Nicméně vláda je od toho, aby zajistila, případně rozhodla o způsobu financování. Ať se již rozhodne stavět nový blok společností ČEZ, kde je vláda majoritním vlastníkem, nebo se rozhodne převzít veškerou zodpovědnost, tj. výstavbu zajistí sám stát.

Budeme pozorně sledovat veškeré politiky, které zveme přímo do našeho regionu a do Jaderné elektrárny Dukovany. Skončila doba slibů, příprav. Chceme jasné rozhodnutí, protože výstavba nového zdroje musí začít neodkladně. Nový zdroj musí být v Dukovanech připraven k provozu kolem roku 2030. Jinak budeme mít v regionu velké problémy, které se přenesou na celostátní úroveň.

Obáváme se, že stát bude opět přešlapovat, produžovat rozhodnutí. Toto přešlapování ve svém důsledku může vést k útlumu, konci, jaderné energetiky v Čechách. Vezmou si toto vládní představitelé na zodopovědnost? My v regionu jsme připraveni.  Jsou připraveni i lidé ve Strakově akademii?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vítězslav Jonáš | pátek 4.7.2014 11:07 | karma článku: 9,95 | přečteno: 470x