Nejtěžší úkol: vychovat dobře děti

Žijeme tak trochu v paradoxní době. Na jedné straně narůstá počet párů, které nemohou mít děti, anebo ano, ale s komplikacemi. Na druhé straně v českých ústavech vyrůstá přes deset tisíc dětí, které nemají rodiče.

www.parlamentnilisty.cz

Mnozí mi dají za pravdu, že největším úkolem člověka, je dobře vychovat své děti. Není to vůbec jednoduché a vyžaduje to hodně sil, trpělivosti a sebezapírání. Ale není nic hezčího, než když se vám podaří vytvořit dobré rodinné zázemí, kde děti mohou spolehnout na rodiče a rodiče na děti. To, jak funguje rodina, se promítá do pracovního života. Vidím to na sobě i na druhých. Pokud doma něco neklape, velmi těžko se pak soustředíte na práci.

Pokud chceme, aby z našich dětí vyrostli poctiví lidé, kteří se umí postarat sami o sebe a nejsou jim lhostejní druzí, musíme je v tomto prostředí také vychovat. Dítě potřebuje mámu a tátu, potřebuje zažít rodinu, pocit jistoty a oporu. Ale také musí zažít prohry. Ne takové, které je vykolejí, ale takové, které je za pomocí rodiny posunou dál a naučí se padat a vstávat.

Je dobře, že věci hýbou správným směrem a dochází k navyšování pěstounských rodin. Děti by měly vyrůstat v rodinách, ne v ústavech.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vítězslav Jonáš | středa 2.5.2012 22:03 | karma článku: 11,31 | přečteno: 796x