Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jižní koridor co nejdříve!

Po nedávné plynové krizi je zcela zásadní, abychom nebyli závislí na jednom energetickém zdroji. Důležitou variantou pro naši zemi i celou EU může být tzv. Jižní koridor, tj. především plynovod Nabucco. Byl i tématem důležitých jednání v Kazachstánu, Ázerdbajdžánu a Turkmenistánu v rámci oficiální návštěvy předsedy vlády ČR M. Topolánka. Měl jsem unikátní příležitost se této cesty do tří zemí Kaspické oblasti v polovině února zúčastnit.

Jednání v Turkmenistánu Herbert Slavík

Z jednání s vrcholnými představiteli navštívených zemí vyplynulo, že Kazachstán, Ázerdbajdžán a Turkmenistán mají velký zájem o spolupráci s EU a nebrání se vybudování Jižního koridoru. Jsem s tím velmi spokojen, protože si nemůžeme dovolit být závislí na jednom zdroji, což ukázaly i nedávné spory mezi Ruskem a Ukrajinou. 

Země Kaspického regionu nyní očekávají nabídky konkrétní formy spolupráce. Zdůrazňovaly ale zároveň, že se nesmí vynechat Rusko. Je to strategický partner, s velkým vlivem. Rusko by to mohlo velice zkomplikovat, proto musí být dohoda všech zainteresovaných.To nám dali představitelé uvedených zemí jasně najevo a je to pochopitelné – Rusko je strategický partner, s velkým politickým vlivem. Osobně odhaduji, že zahájení stavby jižního plynovodu by se mohlo povést do 5 let. Záleží na tom, jak se rozhýbe Evropa. My každopádně potřebujeme ten koridor hodně rychle. 

K realizaci chystaného plynovodu Nabucco by mohl pomoci březnový summit EU, na němž bude české předsednictví usilovat o zahájení vážné diskuse o projektu. Je třeba vyřešit zejména problémy s cestou, kudy má koridor vést. Rozdíl panuje i v chápání rozsahu Jižního koridoru – pro některé státy je to pouze plynovod Nabucco, jiní v idee vidí kromě zemního plynu i ropnou dimenzi. My bychom si přáli co nejširší formu spolupráce – jakousi moderní obdobu „hedvábné stezky“, kdy oběma směry proudí i lidé, zboží, investice a vědomosti. Naše delegace se proto při jednáních snažila připomenout i význam politické spolupráce a posilování demokratických principů v zemích střední Asie. Pokud se nám podaří úzká spolupráce s těmito zeměmi a Ruskem, bude to výhodné pro celou Evropu, kterou to významně posílí, především ekonomicky. My Češi v té oblasti máme dobré vazby a můžeme sehrát důležitou roli. 

Kazachstán, Turkmenistán a Ázerbájdžán patří k největším světovým vývozcům zemního plynu a ropy. Např. Turkmenistán vyváží plyn do Ruské federace, Íránu a příští rok zahájí i vývoz do Číny. Mezi možné budoucí odběratele této suroviny patří i Afghánistán, Indie a Pákistán. Evropa by proto neměla dlouho váhat, jinak se to může vymstít. Teď jde především o politickou vůli v rámci EU. První společné setkání uvedených tří zemí s EU se uskuteční 7. května v Praze. Na „Southern Corridor Summit“ se EU setká s vrcholnými představiteli těchto zemí se zástupci zemí tranzitních, tj. Gruzie a Turecka. Očekává se podpis Východního partnerství. 

Kazachstán v důsledku krize v Gruzii zmrazil své energetické projekty v této zemi. Jakkoli oficiální představitelé popírají přímou spojitost s touto krizí, jde zřejmě o poučení z ruské intervence v srpnu 2008. Přehodnocuje se i projekt tranzitu ropy přes Kaspické moře do Baku. Ropa pro Západ napříště poteče především přes ruské území. Potřeba vyvažovat rusky vliv vede Kazachstán i k užší spolupráci s Čínou a Íránem. Ke snaze EU vybudovat alternativní energetické koridory se však nestaví negativně. Dále jsme hovořili o obnovení spolupráce a vzájemném obchodu EU a Kazachstánu s energiemi. Zájem českých firem o toto teritorium je obrovský. 

Rád bych závěrem zmínil i pár osobních dojmů z této velmi zajímavé cesty. Kazachstán je zajímavý i pro cestovní ruch. Nově se v této zemi budují zimní střediska. Pro naše turisty může být ovšem problém dlouhá vzdálenost.

Turkmenistán je dle mého názoru z navštívených zemí nejdále k stabilnímu demokratickému řízení. Prezident má výjimečné postavení, je hlavou státu, vrchním velitelem ozbrojených sil a zároveň předsedou vlády. Prezident vydává výnosy, nařízení, podepisuje, popřípadě zamítá zákony, jmenuje a odvolává představitele státní správy, řídí realizaci zahraniční politiky. V Turkmenistánu je oficiálně zaregistrovaná jediná strana, opozice je slabá. Největší opoziční organizace Národní hnutí je v zemi zakázaná.

V Ázerbájdžánu se pochopitelně dlouze hovořilo o problému Náhorního Karabachu. ČR nadále plně podporuje mírové řešení tohoto problému. Trváme na tom, že řešení musí vycházet z principů respektování suverenity, územní celistvosti a neporušitelnosti mezinárodně uznaných hranic Ázerbajdžánu. Vzhledem k tomu, že se jedná o choulostivou záležitost, nechávám výstupy z těchto jednání jen na předsedovi vlády ČR. Nicméně, jeden poznatek si neodpustím: konflikt v Náhorním Karabachu má strategicko-geopolitický rozměr, čehož si je ruská strana dobře vědoma a snaží se proto rychle převzít iniciativu. Ázerbajdžán, který kromě svých bohatých zásob ropy a zemního plynu zároveň také slouží jako vstupní brána pro transport kaspických surovin do Evropy, se už šestnáct let marně snaží o navrácení karabažského území pod svoji svrchovanost. Náhorní Karabach stále zůstává okupován Arménskou armádou. Z vyjádření představitelů Ázerbajdžánu jsem měl dojem, že jim dochází trpělivost a že ztrácí důvěru v mírové řešení konfliktu.

Autor: Vítězslav Jonáš | sobota 21.2.2009 12:22 | karma článku: 13,07 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Vítězslav Jonáš

Chceme být zapojeni do příprav výstavby pátého bloku v Dukovanech

Vláda schválila Aktualizaci státní energetické koncepce a Národní akční plán jaderné energetiky. Co bude dál?

2.6.2015 v 10:00 | Karma: 0 | Přečteno: 215x | Diskuse| Ostatní

Vítězslav Jonáš

Podpora jádra má své limity

Moje loajálnost k Jaderné elektrárně Dukovany má své limity. Ač jsem podporovatelem jaderné energetiky a provozu EDU, nejsem jaderným demagogem, který by souhlasil s provozem jaderných elektráren za všech okolností.

8.8.2014 v 10:07 | Karma: 6,72 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika

Vítězslav Jonáš

Pátý blok v Dukovanech: Sliby musí nahradit rozhodnutí

Do dnešního dne se vrcholoví politici vyjádřili pro výstavbu nového zdroje. Ne všichni ovšem dokázali říct, zda by se měla prvně výstavba nového bloku uskutečnit v Dukovanech, nebo v Temelíně. A to je velmi závažná skutečnost pro budoucnost Dukovan.

4.7.2014 v 11:07 | Karma: 9,95 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ostatní

Vítězslav Jonáš

Tendr na Temelín zrušen. Připravujeme argumenty pro Dukovany

S potěšením jsme v širokém regionu JE Dukovany přijali zprávu o zrušení tendru na výstavbu 3. a 4. bloku v Temelíně. Podle mého názoru nemělo být důvodem zrušení tendru jen neposkytnutí státních garancí či stabilizačního mechanismu pro výstavbu nových jaderných zdrojů. Hlavním důvodem měl být přeci fakt, že se již nyní musí stavět nový zdroj v Dukovanech, který v souběhu s prodlužováním životnosti stávajících boků odstraní velké riziko možného zrušení důležitého energetického centra, jakým bezesporu Dukovany jsou.

22.4.2014 v 15:15 | Karma: 9,35 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Vítězslav Jonáš

Brazilská a dukovanská jaderná elektrárna – co mají společného?

V Brazílii mají jedinou jadernou elektrárnu. Jmenuje se Angra – Světluška. V současné době staví 3. blok. Výstavba dala práci tisícům lidí. Stovky se jich také do regionu přistěhovalo a mnozí také zůstanou v elektrárně pracovat. Podobně by to mohlo být s dukovanským 5. blokem.

6.3.2014 v 12:47 | Karma: 18,11 | Přečteno: 485x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Bydlím v Dukovanech vedle jaderné elektrárny. Od počátku její výstavby ji sleduji. V současné době jsem zástupcem jaderné veřejnosti a předsedou Energetického Třebíčska. Před tím jsem byl senátorem a starostou Dukovan.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky