Jistotou je pro nás dvacetiletá licence pro elektrárnu Dukovany

Ze všech diskuzí mi vyvstává otázka - jak bude vlastně u nás probíhat licencování a na základě čeho? U nás je zvyklost, že se licencuje vždy na deset let. Ale Amerika má licencování na 65 let, Maďarsko si vymohlo licenci na 20 let a mají stejnou elektrárnu.

Pro nás by to znamenalo naprosto jinou situaci v jistotě kontinuálního přejití na provoz, protože my víme, že už do roku 2025 nejsme schopni při všech těch procesech EIA, SEA a při dalších povolovacích řízeních schopni vůbec nový blok v Dukovanech postavit.

Ještě navíc řešíme třetí a čtvrtý blok Temelína. Pro nás je nejschůdnější termín 2035. A do té doby musíme mít povolení k provozu, což je licence dvacetiletá. A pokud dostaneme desetiletou, znamená to zase nejistotu pro náš region. Do roku 2025 totiž nebudeme mít novou elektrárnu.

Provozovatel by měl požádat o delší licenci. Žádná legislativa to v České republice neupravuje, desetiletá licence je pouze zvyklost, kterou je vyžadována na základě evropských doporučení. Budeme se snažit přesvědčit SÚJB, aby provozovatel mohl zažádat o dvacetiletou licenci, a budeme se také snažit přesvědčit provozovatele (ČEZ), aby o prodlouženou licenci požádal.  Vznesl jsem dotaz na zástupce SÚJB, jestli je tato cesta možná. Potvrdil, že to neupravuje žádný předpis, nicméně dává této cestě malou šanci. Ale zkusíme to. Máme tu šanci a musíme ji využít.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vítězslav Jonáš | úterý 26.11.2013 23:33 | karma článku: 8,80 | přečteno: 392x