Křesťané a politika dnešního dne, Paroubek a jiní.

Neboť Bůh ustanovil den, v němž bude speavedlivě soudit celý svět skrze muže, kterého k tomu určil. Všem lidem o tom poskytl důkaz. když jej vzkřísil z mrtvých. ( Sk.17:31) Často mě zaráží, kolik věřících  pástorů se snaží ovlivnit politiku,svými názory, místo hledat stracené duše a sloužit svému Pánu.

Kdo se domnívá, že nás, biblické věřící, Bůh pověřil, abychom vyvedli svět z jeho sociálních, hospodářských a politických těžkostí, ten nezná evangelium. Bůh nás pověřil, abychom sloužili, obsluhovali, ne vedli. Pravda, Bůh vede a kázeňsky potahuje své, ať Izrael nebo věřící církev, ale v žádném případě ještě neustanovuje politický, sociální a hospodářský světový systém podle svých svatých pravidel. Bůh si k vybudování svého pozemského pořádku vyhradil čas v budoucnosti, kdy na konci velkého světového a především židovského soužení nastolí své království. My věřící budeme v jeho nebi, až se zdejší kvazinebe na zemi začne hroutit. Úkol věřících není přímá náprava a vylepšování světských pořádků a systémů politickou cestou. V Bibli nenajdeme ani jeden verš, který by tuto myšlenku jen v nejmenším podpořil. Tam, kde bude hlásáno opravdové evangelium, tam bude i "malinkaté nebíčko" a svoboda provázená blahobytem, v rámci naší hříšnosti, protože povstane ze srdcí lidí a nebude diktována ani světsky ani církevně, nýbrž bude požehnána Bohem. Politika totiž nikdy nevykoření příčiny zla osobního nebo státního. Chceme-li demokracii, svobodu a blahobyt, tak musíme začít v hříšném srdci každého jednotlivce. Politici nám mohou sloužit teprve tehdy, až budou respektovat a vážit si morální síly svých voličů. Každý národ má v konci konců takovou vládu, jakou si zaslouží, i když vím, že se mnou mnozí z vás nebudete souhlasit.

Je pravda, že starozákonní proroci kárali krále za jejich hříchy, ale jejich kárání se vztahovalo převážně na krále Izraele. Proroci napomínali ostatní hlavy národů kvůli jejich veřejnému vzdoru vůči Bohu nebo jejich pronásledování Božího lidu. Proroci dobře věděli, že naplní-li se královská bohapusté srdce Bohem, potom i jejich politická rozhodnutí budou odpovídat změně jejich srdce. Dobrý lékař léčí příčinu choroby, ne důsledky choroby. A Kristus? Ten nikdy nekázal, ani neučil o nápravě politického nebo sociálního zřízení, což není nic víc než důsledek bezbožnosti lidu a jeho politických vůdců. Pouze nevěřící Židé, tedy zase jen hříšní lidé, očekávali "Mesiáše", který by je vedl proti Římu.

Kdybychom se řídili Písmem, měli bychom napomínat naše vládce za to, že nevěří v Boha, nebo že pronásledují věřící, nebo že věří astrologii a okultním vědám, ne že jsou nečestní a obohacují se. Až se začnou bát Boha, tak krást přestanou. Jestliže církev začne usilovat o politickou moc, stane se politickou mocí a přestane být církví, Kristovým tělem. Křesťané se dnes vzdalují Kristovu příkladu. Kráčí opačným směrem. Ježíš úplně pomlčel o Césarově zlovládě a o zkorumpovaném a utlačujícím římském politickém a sociálním systému v Palestině. Jak je Ježíšova mlčenlivost v rozporu s jeho stálým slovním bičováním náboženských vůdců! Náš Pán, náš Bůh dobře ví, že se každá krutovláda bojí nejvíc skutečné mravní síly občanů, protože s revolučním převratem si obyčejně poradí.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Vít | úterý 4.5.2010 19:16 | karma článku: 10,53 | přečteno: 1354x