Hlavou rodiny muž, nebo žena?

Jaká je úloha muže a ženy, aby manželství fungovalo po všech stránkách? Závisí to všechno na muži, nebo žena má též co do toho mluvit? Podívejme se co nás učí Písmo Svaté.

Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval, aby ji posvětil a očistil křtem vody a slovem; tak si On sám připravil církev slavnou, bez poskvrny, vrásky a čehokoliv podobného, aby byla svatá a bezúhonná. Proto i muži mají milovat své ženy jako své vlastní tělo. Kdo miluje svou ženu, miluje sebe. Nikdo přece nemá v nenávisti své tělo, ale živí je a stará se o ně. Tak i Kristus pečuje o církev; vždyť jsme údy jeho těla. Proto opustí muž otce i matku a připojí se k své manželce, a budou ti dva jedno tělo. Je to velké tajemství, které vztahuji na Krista a na církev. A tak i každý z vás, bez výjimky, ať miluje svou ženu jako sebe sama a žena ať má před mužem úctu. (Ef 5,25-33)

Vidíte, pánové, naše takzvaná nadřazenost je vlastně pokora k ženě až k smrti. Což se Ježíš za církev nenechal ukřižovat? Jsem přesvědčen, že každá žena se s radostí podřídí svému muži, je-li naplněna Duchem svatým. A i ta, která není, se ráda podřídí, kdyby jenom našla takového manžela, který by jí miloval až k smrti a vyžehlil jí každou vrásku, tak jak to udělal sám Ježíš Kristus. Potíž vězí v tom, že není mnoho mužů, kteří by byli naplněni Duchem svatým, nemilují své ženy jako sebe sama, a tak jsou ženy nepoddajné a raději nezávislé. Když odpadne matka ze šroubku, tak se vše rozpadne. Vždyť my jsme křesťany proto, že si nás Kristus namluvil Svojí smrtí na kříži. Kdybychom si my muži namluvili své ženy podobnou pokorou, nepochybuji ani na chvíli, že by se nám většina žen podřídila a oddala. Vždyť i to málo křesťanů se podřizuje Kristu proto, že nám vyšel vstříc svou láskou. Duchem naplněný muž vychází své ženě vstříc jako Kristus. Přesto nám statistiky říkají, že křesťané mají stejné procento rozvodovosti jako nevěřící. Proč tomu tak je?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Vít | pátek 19.11.2010 19:33 | karma článku: 9,84 | přečteno: 1361x