Doktor i sestra už by si taky rádi zašli do baru

Opatření přes vánoce, bary musí zůstat zavřené!, tvrdí odborníci. Přesněji dva odborníci. Plukovník Prymula mezi nimi kupodivu není. Proč ? Že by si už taky rád zašel bez roušky jedno nebo třeba na dvě ? Nejen tajně do kapituly ?

Není odborník jako odborník. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-v-cesku-opatreni-vanoce-nazory-odborniku.A201110_114805_domaci_chtl

Jedni tvrdí od začátku "jetochřipka", druzí "nenítochřipka." Mikrobiolog se neshodne s virologem, parazitolog s epidemiologem, hygienik s kardiologem, biochemik s genetikem ... Ještě tak stomatolog s psychiatrem. Jestli se o téhle velké neshodě dá něco říct, tak asi tolik, že úplně jinak vidí situaci lékaři z praxe, ti, kteří opravdu léčí nemocné na "nevyléčitelnou nenítochřipku", chorobu, na kterou nejsou léky, a úplně jinak experti z laboratoří plných počítačů, mikroskopů, odstředivek a mrazáků.

"Normální lékaři ... se na tuhle nemoc dívají skrze onemocnění jednotlivých pacientů. My epidemiologové se na to musíme dívat z populačního hlediska ... Oni léčí konkrétní lidi, my ... svými opatřeními léčíme celou populaci," chlubil se tehdy ještě ministr Prymula, v unikátním rozhovoru pro Reflex týden před svým pádem prozradil a naznačil mnohé, co by nemělo zapadnout.

Poté, co ministr sdělil, že v nemocnicích "je zhruba 42 procent pacientů jako lehké případy" ... které by rád dostal uložil do prázdných hotelů, se redaktor Pečínka se ptá:

Někteří ředitelé (nemocnic) zase říkají, že se jim vyplatí mít na na lůžkách covidové pacienty, protože za ně dostávají od pojišťoven výrazně vyšší platby než za jiné, stejně nebezpečné nemoci. Nemůže způsobit ucpání nemocni také špatně nastavený systém plateb?

Prymula: Když chcete, aby byli přednostně ošetřováni lidé s určitou nemocí, nevyhneme se tomu. Systém to prostě přináší, ale nemyslím si, že by to byl hlavní problém jeho chování.

Takže systém to prostě přináší ... !

Nemocní bez příznaků, pozitivní nakažení ... zdraví nemocní.

V článku se ještě dozvíte, že plukovníka "nezajímá, jestli zemřel na covid nebo s covidem", že "teď budou všechny informace na webu, tak ať se v tom bahní" (ti co mají pocit, že nedostávají patřičné informace), že "my nemáme pitevní nálezy. Tady jsme pitvali jenom jednotky případů ...všechny informace máme ze studií z Německa a USA ... to jsou jediné zdroje dat...", že testy na rozlišení chřipky a kovidu jsou zbytečné a drahé, ostatně "letos chřipková epidemie prakticky nemusí být ... nošení roušek epidemii v podstatě vymaže .." , ale abychom to s tím optimismem nepřehnali:

Prymula trvá na tom, že hranice by se měly na dva roky zavřít a společnost se musí promořit. 

A čekat na vakcínu, protože "epidemie neskončí, dokud nebudou lidé proti koronaviru očkováni." https://cnn.iprima.cz/opatreni-neskonci-dokud-lide-nebudou-proti-koronaviru-ockovani-uvedl-prymula-10706

Výborně. Tak pravil Odborník č.1.

A co to znamená ? Čekat. Jak dlouho ? A do té doby ?

To nám odborníci neřeknou. Vakcína se prý blíží. Prymula sice jako ministr skončil dřív než epi/pandemie, ale to je jen bezvýznamný detail. Je nepostradatelný. Jako jeden z mála totiž ví, o co tady jde.

Do té doby budeme chránit zdravotnictví : takže zavřené školy, tělocvičny, divadla, galerie, kina, kadeřnictví, hospody, bary, tančírny, stadiony atd. Zákaz zpěvu. Do práce a z práce. Někdo ani to ne. Práci už má doma. Ať je rád. Jiní už o práci přišli. Sice domácí vězení. Zákaz vycházení. Ale venku je pandemie ! Medicína zná jen jednu diagnózu - Kovid. Tak jako kdysi na psychiatrii kdysi stačila jedna diagnóza - blázen.

Zblázníme se z toho napřesrok všichni ?

Milí odborníci :

Oni i ti zdravotníci, sestřičky, lékařky a lékařky, sanitářky a lapiduši chtějí mít neco ze života. Jít po práci někam. To je bezva, že zplošťujete křivky, snižujete číslo R a testujete čím dál víc.

Všechno to musí někdo zaplatit, a zdravotnictví je tu od toho, aby lidé mohli žít.

Ne obráceně.

Zkuste se nad tím ještě do vánoc rychle zamyslet.

Vidět koronakrizi jako "Šanci", slibovat si, že díky "pandemii" zdravotnictví konečně získá zaslouženou pozornost a prestiž a bude dost peněz na všechno a pro všechny je hodně krátkozraké.

Peníze dojdou, protože hodnoty vznikají jinde než ve špitálech, a nakonec se jako všude ve vykradeném krámě řekne prostě "nemáme."

Pro začátek by bylo fajn přestat vyrábět ty pozitivní - nakažené - zdravé nemocné.

 

 

 

 

 

 

Autor: Michal Vimmer | čtvrtek 12.11.2020 9:23 | karma článku: 22,29 | přečteno: 554x
  • Další články autora

Michal Vimmer

Pojďte, pane premiére

16.4.2024 v 10:51 | Karma: 32,32

Michal Vimmer

V čem je ten vtip

12.4.2024 v 8:47 | Karma: 22,34

Michal Vimmer

Toho si nevšímejte

11.4.2024 v 9:42 | Karma: 28,96

Michal Vimmer

Náš československý problém

8.4.2024 v 9:34 | Karma: 25,11

Michal Vimmer

A zase ten zlý medvěd Pu

19.3.2024 v 15:21 | Karma: 26,59