Až Klaus mladší zapumpuje ...

Od Můstku k Muzeu plný Mumuland, na to je krásný pohled z dronu, nad kterým srdce demokrata zaplesá. Ale co dál, občané? Ano, příchod Spasitele, VK Juniora se blíží, teď by to ještě chtělo apoštoly. Ti se Unás točí jak na orloji.

Za 30 let demokracie Unás si člověk mohl všimnout, že je to tak nějak pořád stejné. Volby, aféra, pád vlády, volby, aféra, pád vlády. To je Jistota, spolehlivá, železná, jinak zvaná "ústavní zvyklosti" aneb "kouzlo volebního systému." Optimista plesá, výborně, přesně, to je ta demokracie ! Pak se najdou škarohlídi, kterým se to nejak nezdá : tohle že je demokracie ? Že nikdy nikdo doopravdy nevyhraje,   a sedí tam pořád ti samí ?  Jistě, v demokracii mají tak nějak všichni pravdu, optimisti i pesimisti, protože, jak známo, jedna pravda je prý jenom v totalitě, ale bacha na fejk ňůsy, ty jsou pro demokracii velmi nebezpečné a je třeba je zakázat a trestat. 

Kouzlo našeho systému tkví právě v tom, že ho drží "pořád ti samí." Nejde o Kalouska Nesmrtelného, Zlomiloše nebo Věčného Bendu, Euroteličku apod., ale celou tu ligu, která nezná baráž, a proto klidně spí a sní a děsí se toho, že "jednou přijde On" a "všechno bude jinak." Expert na strachy z totálního převrácení pořádku je klasik Pithart, který již v dobách konce Československa slyšel trávu růst, vytrvale varuje : " ... náš rozšafný lid ... ústava nezajímá a přeje si vládu silné ruky ... jsme národ mimořádně šikovných lidí, ale také národ tupých, nepřemýšlivých ovcí. Pořád si říkám, jestli těch druhých tu není nějak příliš mnoho... Těch, kteří volí, jak volí a pak se znovu a znovu a znovu - diví ! A pak se šíleně naštvou a volit nejdou ..."

Nu, a teď nastává chvíle pro Václava Klause mladšího, Spasitele. Dočkáme se výjimky z pravidel českého rybníka ? Nastolí Junior vládu tvrdé ruky, které se leta letoucí obává Pithart ? Dokáže si VK mladší poradit se Scyllou Kalouskových sedmi tibeťanů a Charybdou Bartošových mykologů (program Hřib ) ?  

Samozřejmě, že nedokáže.

Unás trvale "nejsou lidi,"a tak se jak na orloji točí pořád ti samí.

Kdo zase vyleze z kohoutku teď, až Klaus odhalí pumpu nové strany ? Kdo vyleze z kouhoutku ? Bobošíková ? Profesor Pirk ? Honza Fischer ? Donutil ? Spasitele bychom měli, teď ještě nějaké ty učedlníky. Jidáš bude.

I když ... Naděje neumírá. Možná si VK vychoval mezi svými žáky slušný ročník, který překvapí ... Kéž by!

 

 

 

 

Autor: Michal Vimmer | středa 5.6.2019 9:36 | karma článku: 22,58 | přečteno: 982x
  • Další články autora

Michal Vimmer

Pojďte, pane premiére

16.4.2024 v 10:51 | Karma: 32,32

Michal Vimmer

V čem je ten vtip

12.4.2024 v 8:47 | Karma: 22,34

Michal Vimmer

Toho si nevšímejte

11.4.2024 v 9:42 | Karma: 28,96

Michal Vimmer

Náš československý problém

8.4.2024 v 9:34 | Karma: 25,11

Michal Vimmer

A zase ten zlý medvěd Pu

19.3.2024 v 15:21 | Karma: 26,59