Hotově nebo kartou?

Jsem aktivní uživatel platební karty, a to debetní i kreditní. Platím kartou všude, kde se dá, a že se s ní dá platit na hodně místech. Ve většině obchodů, u benzínových pump, při nákupu zboží na internetu. Poslední dobou si užívám i pohodlného placení bezdotykovou kreditní platební kartou, na které mám dokonce fotografii z naší dovolené. 

Tomuto přístupu odpovídá i hotovost v mé peněžence. Obvykle tam není téměř nic, jen když vím, že mě čekají nějaké platby v hotovosti, vyberu si a jen neochotně platím bankovkami. Teď se mi sešly během dvou týdnů tři návštěvy u mne doma, které budu muset platit hotově: kominík, štípané dřevo na pálení a servis plynového kotle. Vybrala jsem si příslušný obnos a byla připravená na tuto pro mě komplikující formu platby za zboží a služby.

1) Kominík – prohlédl kamerou, a protože je vše v pořádku, na střechu ani nelezl, díval se jen ze zahrádky a cena byla nižší než minule, takže jsem použila připravené bankovky.

2) Dřevo – přivezli v dohodnutém termínu, naskládali na určené místo, všechno klape až moc podezřele hladce. Nedalo se platit dopředu, protože k ceně dřeva se připočítává i cena za dopravu, která závisí na vzdálenosti místa složení od skladu paliva. Slyším konečnou částku, vytahuju připravené bankovky a odpočítávám potřebné.

Narovnávám složenou dvoutisícovku a kus mi jí zůstává v ruce. Fakt jsem jí kus utrhla, ani nevím jak! No nazdar.

Snažím se vnutit všechnu hotovost, co mám a že zbytek doplatím na účet, řidič to chce konzultovat s dispečinkem, ale je téměř 20 hodin večer a telefon nikdo nebere. Koukáme bezradně na sebe. Já mám v ruce dvoutisícovou bankovku ve dvou částech, kterou řidič nechce, jemu dispečink nebere telefon, takže nemá s kým konzultovat tuto mimořádnou událost. V hlavě si promítám, jestli nemůžu mít doma ještě někde nějakou drobnou rezervu, už mi chybí jen 240,- Kč. Nakonec to nějak s pomocí peněženky mojí matky, kterou zásobuju, dám v drobných přesně dohromady. Po těch všech událostech, které se mi poslední dobou dějí, mě tahle trapná scénka snad ani nepřekvapila. Jen vím, že budu muset zajít do banky a požádat o výměnu.

3) Servis plynového kotle – snad se včas dostanu do banky k výměně dvoudílné dvoutisícovky, jinak už ve dveřích technikovi řeknu, že budu platit převodem na účet.

S tou hotovostí to už nějak neumím. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Šárka Vidlařová | středa 27.11.2013 20:34 | karma článku: 9,06 | přečteno: 1165x
  • Další články autora

Šárka Vidlařová

Pojízdná seznamka

20.8.2015 v 16:54 | Karma: 11,92

Šárka Vidlařová

Jak to voní doma

9.1.2014 v 18:30 | Karma: 10,70