Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem měla křečka

Vzpomínám si na to moc dobře. Byly mi asi tři a asi jako každé dítě jsem chtěla psa. Malého, huňatého kamaráda, který by mě vítal štěkotem a usínali bychom spolu v náručí. Pravda, tehdá jsem se hodně koukala na televizi a líbila se mi hlavně Lassie a komisař Rex.

Byli jsme nejlepší kamarádi.maminka

Želbohu jsme však bydleli v Praze v bytě 2+1 a rodiče usoudili, že pes by nebyl vhodný a že dostanu křečka. Nezdálo se mi to dobré. Křečci nevyjí na měsíc, neštěkají, neolizují tváře, jen spí a žerou nějaké zrní. Avšak jsem dítě vděčné za cokoli, velmi přizpůsobivé a tak se mi křeček, pojmenovaný Kuba, začal líbit. Náš nový spolubydlící se však choval poněkud divně. Často zalézal za skřínky a zůstával za nimi než je páni rodičové odšoupli. Potom bleskurychle zalezl za postel nebo za ledničku.
Na mě byl Kuba hodný, až na pár kousanců a škrábanců. Vydržela jsem si s ním hrát celé půlhodiny. Jednou jsme si z nudy uspořádali soukromé závody - takový menší triatlon. Já byla rozhodčí a křeček spolu s mou plyšovou myší na kolečkách byli soutěžící. První úkol - jednoduchý běh - oba zvládali dobře... Křeček, sic trošku zmatený, utíkal k přichystané potravě rychleji než hračka. 1:0 pro toho uličníka! V druhé části se běželo přes překážky. Jenom přes pár knížek samozřejmě. Křeček opět vyhrál. Myš totiž neměla tak výkonná kolečka na zdolání té nerovné plochy. Byl před nimi však ještě třetí úkol. Bylo jasné, že křeček má vítězství v kapse. I kdyby myš vyhrála, bylo by skóre 2:1. Avšak křeček byl pravý muž a zařekl se, že vytrvá.

Třetím úkolem byl seskok ze židle. Nelekejte se, jen z malé dětské židličky, ne vyšší než pětačtyřicet centimetrů od země. Oba soutěžící měli nahnáno. Tohle nikdo z nich nečekal. Bylo na nich vidět napětí a tréma. V duchu jsem to odstartovala a jednou rukou strčila myš a druhou křečka. Myš dopadla a zůstala ležet, křeček doskočil a běžel dál. Tohle nebylo v plánu. Teď měla přijít na řadu medaile a sladká odměna. Rozeběhla jsem se za ním a neopatrnými dětskými kroky jsem se ho snažila dohnat. Dohnala. Svými necelými patnácti kily jsem mu šlápla na zadní nohu. Křeček úpěl a skučel. Moc jsem si ho nevšímala, už se mi chvěl v rukou a já mu nasazovala na krk papírovou medaili.

Večer si naši všimli, že Kuba pokulhává. Potom nosil chvíli takový obvaz nebo malinkou sádru, to již nevím. Pak jsem dostala svého prvního psa - zlatého kokršpaněla - Betynku. Křečka sem si již přestala tolik všímat, raději jsem nasazovala Betynce sluneční brýle nebo na ní jezdila.



Po odstěhování z Prahy se křečkovi zvětšilo obydlení. Místo akvárka po rybičkách dostal 1+1 ve staré kredenci. Párkrát jsem za ním přišla podrbat ho na bříšku, ale pes pro mě byl zábavnější. Běhala jsem s Betynkou venku a navíc přibyl další pes - Peggy (umaštěný, nevzhledný čoklík bývalé majitelky domu). Měla jsem co na práci. Uspořádat závod pro křečka a hračku, a nebo pro dva psy - to je přeci rozdíl.

Poslední fotka Kuby je přesně ze Štědrého dne, kdy sedí na malém talířku a okusuje moučník. Dále si pamatuji jen tu krutou situaci, kdy byl křeček mrtev. Tatínek mi oznámil, že umřel, protože jsem mu nedávala najíst. Malé děti nechápou ironii a sarkasmus a já nebyla výjimkou. Rozbrečela jsem se a zavaily mě výčitky. Z části to byla samozřejmě pravda, o křečka jsem se nestarala, ale přece jenom... Házet jeho smrt na mě?
Alespoň jsem na jeho mrtvolku obětovala svou krabici určenou talismanům (hezké kamínky, překvapení z Kinder vajíček...). Teď je křeček pod drnem, respektive pod švestkami. Asi se už jeho kožíšek neleskne, tak jako dříve. Asi se jeho oči zvědavě nekoukají na okolí. Ale určitě se má dobře. Vzpomíná na to, co se mnou zažil...
:-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Veverková | středa 16.7.2008 13:02 | karma článku: 25,17 | přečteno: 4800x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 532x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 578x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3689x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy