- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tomáš Krist MaFra
Jak jste dokázala posunout svůj sen mít svou vlastní cukrárnu, kavárnu do reality? Bylo těžké odejít z kanceláře a dát se do vlastního podnikání?
Dodnes si pamatuji ten strach, když jsem podávala výpověď a nebylo vůbec jisté, jestli se pečením dortů uživím. Opouštěla jsem teplé křeslo v kanceláři a vstupovala do neznáma. Jenže když neriskujete, nic nezískáte. Cesta k vlastní cukrárně trvala a nebylo to hned, ale věřím, že když člověk ví, jaký je jeho cíl a vytrvá, tak se to podaří. Myslím, že v myšlence, že když si člověk něco opravdu přeje, pak se spojí celý vesmír a přání mu splní, je hluboká pravda. Ale to neznamená, že sedíte na zadku a čekáte.
Jaké byly začátky? Bylo těžké získat si stálé zákazníky?
Pořád jsme ještě na začátku, takže si ještě netroufám hodnotit jak si vedeme. Zákazníci se k nám vrací a to nám dokazuje, že cesta, kterou jdeme je správná. Samozřejmě se ale snažíme pořád zlepšovat, sledovat nové trendy jak z prostředí kaváren, tak v cukrařině.
Kde berete inspiraci pro své francouzské recepty? Čím vás Francie nejvíce imponuje a proč jste se rozhodla založit kavárnu právě ve francouzském stylu?
Sleduji, co se děje na poli francouzské cukrařiny a které cukrárny vládnou v Paříži. Momentálně jsou mou největší inspirací Christophe Michalak a L'Éclair de génie. Jejich výrobky jsou jednoduché, ale v té jednoduchosti je naprostá dokonalost. Podle mého je francouzská cukrařina na nejvyšší úrovni a mám ji ráda pro její eleganci, jednoduchost a lehkost.
Je zde stále nějaký recept, který se vám nepodařilo pokořit? Pouštíte se do nových receptů nebo jste věrná své jisté klasice?
Cukrařina je profese jako každá jiná a i tady se musíte specializovat, nejde dělat vše. Nemůžu být nejlepší ve zdobení dortů a zároveň být špičkový chocolatier. Obor je neskutečně široký a jeden človek prostě nemůže umět všechno. Do nových receptů se pouštím velmi ráda, protože když už dokonale ovládnete základy, otevře se vám svět neskutečných možností. Poté si můžete si hrát a zkoušet nové věci.
Zbývá vám ještě čas a chuť péct něco doma pro rodinu? Pečete doma pravidelně, aby každou neděli byl na stole koláč?
Můj muž by byl za to asi rád, ale nezbývá mi na to čas a energie. Mám však výhodu, že si mohu pro koláč zajít do cukrárny (smích). Myslím, že nejoblíbenější v rodině je bábovka, na kterou má můj muž vysoké nároky. Musí být na povrchu správně křupavá a uvnitř vláčná.
Jíte sladkosti každý den nebo už občas nemůžete sladké ani vidět?
Myslím, že platí všeho s mírou. Nejsem zastáncem jakýchkoliv diet, prostě jíst zdravě a s mírou. Sladké jím minimálně. Když celý den cítíte sladkou vůni, tak už pak na samotný koláč nemáte chuť.
rozhovor jsem původně napsala pro časopis Cinnamon
Další články autora |
Volyně, okres Strakonice
3 016 000 Kč