Hipsteři - milují alternativu a svůj iphone

Také kolem sebe v poslední době vídáte čím dál, tím víc mladých lidí s obrovskými brýlemi s černými obroučkami, v upnutých džínách a barevných mikinách s kapucí? S obvyklým pětiletým zpožděním k nám dorazil další trend ze Západu: Komunita hipsterů!

brýle ray ban, mikina s kapucou "hoodie" a tuze upnuté džíny "super tight jeans"

Po zamyšlených lidech v dlouhých černých pláštích s bledou pletí (gothik), ubrečených náctiletých s černě orámovanýma očima, co se řežou, když je jim ouvej (emo), slečnách s rozcuchanými vlasy, výrazným make-upem a tričkem s kresleným obrázkem (scene girls), chlapcích s voskem ve vlasech a náušničkou v oušku (metrosexuálové) a konečně mládeži v obrovských teplácích a placatých botách (hip hop) se objevila další módní vlna: Hipsteři.

Dalo by se spekulovat o tom, kolik toho mají společného s Kerouacem a ostatními beatníky, kteří odsuzovali "squares" - tedy nás uťáplé maloměšťáky žijící si svůj nicotný, spořádaný život. Na stránce hipster.cz je hipster definován takto: "zasvěcený; ten, který ví; ten, který patří k partě". V dnešním slova smyslu je to člověk, jenž se chce odlišit od ostatních svým životním stylem - chováním, vzhledem i zájmy.

No hurá! V Americe a v Anglii už tenhle trend trvá nějaký ten pátek. Když se u nás teprve oblékaly pruhované černobílé podkolenky a fandilo se kapele Tokio Hotel, na Západě si už mladíčci nechávali narůst plnovous a soukali se do úzkých džínů. Být hipster je nejenom nutností, pokud chcete zapadnout do společnosti mladých lidí, ale zároveň i jedním z privilegií - nepatřit mezi ty ostatní, patřit mezi elitu hipsterů.

Hipster je především nezávislý (neboli independent, popřípadě "indý"). To obnáší určité nároky na jeho chování:

1. VZHLED:

Správného hipstera, který svou životní roli bere vážně, poznáte do pěti sekund.

Je totiž především originální a křičí: "Módní trendy jdou mimo mě, sakra, lidi, snažte se být sví!"

Kluci si pořídí knírek nebo sexy strniště, oblečou tričko s potiskem, na něj kostkovanou košili a k tomu velmi, velmi upnuté džíny – v zásadě platí: čím upnutější, tím víc hipster. Přes sebe přehodí vytahaný rozepínací svetr po svém otci nebo barevnou mikinu s kapucí ("hoodie"). Dívky si kolem hlavy uvážou provázek (tento trend je pravděpodobně převzatý od smradlavých hippíků), vezmou si tričko svého kluka a legíny křiklavých barev nebo také „super tight jeans“. Obě pohlaví si na nohy nasadí barevné boty Converse, v jedné ruce drží iphone a v druhé kávu ze Starbucks. Ale nejdůležitější, vážení, nejdůležitější jsou obrovské brýle značky Ray Ban (nebo alespoň jejich napodobenina) s průhlednými skly, které nosíte i když nemáte oční vadu.

A nezapomeňte: Je vám jedno, co o vašem oblečení říkají ostatní, protože oblečení vyjadřuje, kdo jste. (Přestože vypadáte naprosto stejně jako sto dalších lidí v jednom hudebním klubu).

2. ZÁJMY:

Správný hipster míchá moderní a staré věci (které nazývá vintage): nikdy nejezdí v autě, ale drandí si to po městě na svém starém kole, které si v garáži přebarvil na růžovo. Fotí se starými fototaparáty, nebo fotky z iphonu upravuje tak, aby vypadaly staře. Vlastní svůj iphone, MacBook a účet na blogspotu, facebooku a tumblr.

Nesleduje televizi, neposlouchá rádio, naopak - má netypické zájmy jako: východní filozofie, kritika japonských filmů nebo třeba ekologie na bázi: „Mělo by se s tím něco dělat, nemyslíte?“

3. HUDBA:

Správný hipster poslouchá nezávislou muziku. Nemá rád mainstream a komerci. Správná hipster kapela se pozná tak, že ji nikdo nezná. Někdy ani samotní hipsteři. Pokud se vás někdo zeptá: "Znáš Margot & The Nuclear So and Sos?" a vy jste o nich nikdy neslyšeli, odpovězte: "Jojo, znám, ale neposlouchám je, podle mě vykrádají *** (doplňte vymyšlený název neexistující kapely)". Odpověď vašeho společníka vás nesmí překvapit: "Jo, asi máš pravdu. Je to trochu převzatý. A *** hrají líp, tojo.". Hudebníci hrají velice alternativní hudbu, kterou běžný smrtelník nechápe (ale vyvolení hipsteři ano). Důležitý je prvek elektroniky, noisu a experimentalu, úspěch slaví umělci v maskách nebo kostýmech s video-projekcí za zády.

Nejdůležitější věta, jež vás dostane do nebes mezi samotnou elitu hipsterů, zní: "Tu kapelu jsem měl rád, než se stali slavnými a začali je mít rádi všichni!" popřípadě: "Líbilo se mi jen jejich první EP, pak už byli moc známí a šlo to do háje," - tím zdůrazníte svou nenávist ke komerci a zároveň dáte najevo, že jste je znali už mnohem dřív a hudbě opravdu rozumíte.

Když nejsou hipsteři zrovna na koncertě, kde by se zavlnili v bocích, mají na uších sluchátka, protože bez hudby nemohou žít a je pro ně velice důležitá. Vlastně skrze ní vyjadřují, co cítí. A ty písničky jsou prostě o nich!

Tip!: Zvyšte si svůj hipster kredit založením vlastní kapely!

Láká vás stát se hipsterem? Instruktážní video zde:

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Veverková | pátek 3.12.2010 12:20 | karma článku: 36,87 | přečteno: 36099x