Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lži nikdy nebudou brát konce

Turisté jsou okrádáni asi všude. Ať už to je "omylem" chybně spočítaný účet v restauraci, nadprůměrně vysoká cena za kilometry ujeté v taxíku nebo poskytnutí jiné služby než za kterou zaplatili. Lidé na celém světě jsou v tomto ohledu velice vynalézaví. Podělím se s Vámi o několik úsměvných historek, s nimiž jsem se na cestách setkala.

Vietnam, masérský salón - "Hodinová masáž celého těla stojí pět dolarů. V devět hodin se na Vás budeme těšit." V daný čas se seznamuji s masérkou a hledám pohodlnou polohu na lehátku. Ne, že bych si po půl hodině nepřála, aby už skončila, ale takhle to přece nefunguje. "Co se děje, kam jdete? Vždyť jsem platila za hodinu, za H-O-D-I-N-U." Masérka se tváří nechápavě a vypadá, že neví, co se mnou má ještě dělat. Pak jí nenapadne nic lepšího než po mně začít šlapat a bláznivě se při tom smát. O její profesionalitě mám vážné pochyby. Za dalších patnáct minut, během kterých přestávám věřit, že se další den pohnu, nadšeně zatleská a oznamuje konec masáže. Už nemám sílu protestovat.

Vietnam, restaurace - "Takže jste měla to, to, to a to." Servírka počítá příslušné položky na kalkulačce. "Dělá to 120 tisíc dongů." "Já myslela, že to mělo být 90 tisíc." "Aha...moment...(počítá znovu). Hm, mělo." Omluva žádná.

Vietnam, restaurace - Ptám se obsluhy, zda je nabízené teplé mléko opravdu kravské. Nerada bych totiž opět pila sójové, které se tady konzumuje ve velkém. Vůbec mi nechutnalo. Po ujišťování, že mléko je opravdu kravské, si ho s radostí objednávám. Nakonec dostanu sladký prášek zalitý horkou vodou.

Vietnam, trh - "Kolik ,prosím Vás, stojí ta tygří mast?". Prodavačka odpoví, že padesát tisíc dongů (asi 45 Kč). Zdá se mi to hodně. Žena se ptá, kolik bych za něj dala. "Dvacet tisíc." Dostane se mi výsměchu a výrazu, že jsem asi padlá na hlavu. Vytáhne nádobku o velikosti naší dvoukoruny s tím, že tu je ochotna za tak nízkou cenu prodat. Mast nepotřebuji, odhaduji, za kolik jí asi Vietnamci kupují a mám rozhodnuto, že se "natahovat" nenechám, proto odcházím. Tento krok platí na většinu pouličních prodejců, kteří pak volají, ať se vrátíte a kývnou na Vaší cenu. Stejně jako teď.

Vietnam, taxi - Chceme jet podle tachometru. Řidič souhlasí. Počet ujetých kilometrů nám ale nějak nesedí a tak s řidičem řešíme, že tachometr nefunguje. Buď nerozumí nebo dělá, že nerozumí, každopádně rukama nohama dává najevo, že vše funguje jak má a vlastně bychom měli být rádi, že máme tak dobrou cenu, protože jiné taxi jsou mnohem dražší. Mísí se v nás pochyby, zda neděláme z komára velblouda, ale převládá zdravý rozum, že tady opravdu něco nehraje. Po srovnání s dalšími taxíky se ukázalo, že náš rozum byl v pořádku a řidič lhář.

Vietnam, poblíž hranic s Kambodžou - Jeden z asistentů řidiče prochází uličkou a chce 25 USD za vyřízení víz. Víme, že vízum má stát 23 USD, což také namítáme, ale druhá strana argumentuje tím, že je při vyřizování rychlejší a platí se ještě navíc za toto a tamto razítko. To určitě.

Kambodža - Ubytujeme se v městečku vzdáleném několik kilometrů od hlavní turistické atrakce - chrámu Angor Wat. Prý je nejkrásnější během východu slunce a co takhle jet tam na kole? Skvělý nápad! V hotelu zamlouváme kola, recepční ještě přikyvuje, že jsou kola z v hotelu lepší, protože nebudeme muset platit dva dny jako kdybychom si je půjčovali jinde a musela být přes noc v hotelu. Inkriminovaný den pět hodin ráno. Rozespalý recepční si pěstí tře oko a vchází do jednoho pokoje. Za chvilku se vrací a s pohledem zapíchnutým do země sděluje: "Omlouvám se, omlouvám se, kola jsou rozbitá". Ještě nás posílá do nějaké půjčovny, asi kilometr daleko. Cestou jen ztrácíme čas, tak brzy ráno mají samozřejmě zavřeno. Nakonec nezbyde, než jet tuk tukem (místní taxi), se kterým se dohodneme na ceně a on se po zaplacení s lísavým úsměvem na tváři zeptá: "A nějaké peníze navíc by nebyly? Jako dýžko? Přece jste toho se mnou tolik viděli a hahaha, blablabla."

Kambodža, stánek se sim kartami místního telefonního operátora - Chci si koupit místní simku, protože nemám signál. A i kdyby se nějakým zázrakem objevil, draze bych platila za hovory a sms. Slečna prodavačka je velmi ochotná. O všem mě informuje. Alespoň to tak vypadá. Při podávání mnoha rad a odpovídání na dotazy však dojde buď ke špatnému příjmu informací nebo jejich zatajení (což je pravděpodobnější varianta). Za 100 Kč jsem očekávala dvacet minut volání domů a několik sms, jako tomu bylo u  vietnamské simky. První hovor však byl po první minutě přerušen a volat už nešlo. Vrátila jsem se ke stánku a dozvěděla se, že teď mohu provolat 100 Kč do místních sítí (komu tady mám asi volat?) a pokud chci volat mimo Kambodžu, musím si dobít za dalších 30 Kč, ale neví, opravdu neví, jak dlouho mi to pak dovolí volat. Raději jsem zůstala mimo signál.

Kambodža, kancelář zajišťující cesty autobusem - Potřebujeme se dostat do Laosu. Jízda údajně trvá 24 hodin. "Autobus jede přes noc, takže jste tam druhý den. Ne, opravdu se nepřestupuje na jiný autobus, jen jednou, opravdu, opravdu, milionkrát slibuji", dušoval se pracovník rezervující nám jízdenku. Cesta nakonec trvala tři dny, přestupovali jsme šestkrát a navíc jednu noc trávili v hotelu ve městě (ne v autobuse) a jednu pěti hodinovým čekáním na autobus, v kterém jsme absolvovali poslední část přesunu. Když autobus první noc zastavil ve městě, řidič řekl, že se opět přestupuje. Proto všichni vystoupili. Když jsme ale viděli, jak nám vyhazují batohy, došlo nám, že to bude jinak. "Nashledanou, uvidíme se zítra. Sraz v devět hodin tam u té benzínky. Dobrou noc", rozloučil se řidič a odjel. Nepomohly protesty, nepomohlo nic. Nikdo se s námi nechtěl bavit. Hotel, který stál 5 USD na noc nebyl tak dobrý nápad, jak se zprvu zdálo. Téměř celou noc probíhal na zahradě vedle nás festival, nejspíš zvonkohry. Měla jsem pocit, že se hraje jedna melodie stále dokola. Noc k zbláznění.

Kambodža, poblíž hranic s Laosem - V buse asi patnáct cizinců včetně nás. Asistent řidiče opět začíná obcházet cestující a chce vybírat 45 USD za vyřízení víza. Kdo nemá fotku, má zaplatit dolar navíc.  Věděli jsme, že vízum stojí 30 USD a tuto informaci sdělili i ostatním. Všichni souhlasili, že víza zařídíme sami a vzájemně se utvrzovali, že platit asistentovi opravdu nebudou. O deset minut později, hranicím na dohled. Posádka autobusu zvyšuje hlas a říká, že na ty, kdo si půjdou zařizovat víza sami, se nečeká a budou muset jet jiným autobusem, který jede za další tři hodiny. Začal platit jeden, druhý, pak další, až jsme skončili sami, kdo to neudělal. To, že jsme měli víza vyřízena jako první a stála nás o patnáct dolarů méně na hlavu, se dalo předpokládat. Autobus neujel. Ostatní byli buď naštvaní nebo se smáli a říkali, že se nic nestalo, že jde o pár dolarů (pár možná v očích Australanky nebo Američanů). Na protesty už bylo pozdě. Asistent totiž vyřídil víza a vrátil se na Kambodžskou stranu hranice pro zbytek z nás, kterým víza zařizoval. Předal pasy a poslal je na Laoskou stranu hranice, kde čekal jiný autobus, v němž naše cesta pokračovala. Tak snadno si posádka autobusu přišla na téměř 150 USD. A nebylo to poprvé ani naposledy.

Laos, půjčovna motorek"Ano, ano, můžete si to tady schovat. Dobře, za hodinu si to vyzvednete, počítám s tím." Stejné místo o hodinu později. "Kde máme věci? Hele, támhle v koši na odpadky, nejsou to naše plněné bagety? A ta láhev od vody byla předtím plná, ne?" Chvíle zmatků a dohadů vyústila v to, že jedna paní z blízkého stánku jela na motorce domů pro naše lezecké lano, další vyndala z chladícího boxu naše mango (polovinu ho snědla), jiná naší Pepsi (velkou část vypila), vodu dotočily z kohoutku a "ty bagety v koši, ty jsou přece už staré, fuj, ošklíbaly se, proto jsme Vám je vyhodily". Nějak zapomněly, že ráno jsme je u nich kupovali. Kde se stala chyba? :-)

Česká republika, pobočka Vodafonu - "Ve Vietnamu i Kambodže máme signál."

Česká republika, letiště - "Odlet je o půl hodiny odložen. - Odlet je o půl hodiny odložen. - Odlet je o půl hodiny odložen. - Odlet je o půl hodiny odložen. - Odlet je o půl hodiny odložen. - Odlet je o půl hodiny odložen. - Odlet je o půl hodiny odložen. - Odlet je o půl hodiny odložen. -  Odlet je o půl hodiny odložen." Nakonec z toho bylo pětihodinové čekání.

Kde mi nelhali? Například v obchodě s obuví ve Vietnamu. Když jsem vešla dovnitř, prodavač si mě zkušeným okem změřil a povídá: "Very long, very long, no size." A ochotně prstem ukázal na pánské oddělení.

Autor: Veronika Havlíková | úterý 20.3.2012 10:02 | karma článku: 28,43 | přečteno: 1989x
  • Další články autora

Veronika Havlíková

Leťte do Chile, budete nadšeni - fotoblog

Neskutečně rozmanitá země, kde si vychutnávám vývary z hovězího, steaky přes půl talíře zapíjím skvělým červeným vínem, užívám si sandboarding i lyžování na vrcholcích And, hledám vikuňu, mám opici po popíjení silné pálenky Pisco, obdivuji sto let starou kaktusovou rodinu o tisících členech, čekám na tučňáky, kochám se nekonečnou opuštěnou krajinou, odpočívám na bělostných plážích, jezdím na koni mezi písečnými dunami, bavím se s usměvavými lidmi, a jelikož nestihnu zažít spoustu dalšího, co Chile nabízí, musím se sem co nejdříve vrátit.

12.10.2014 v 18:19 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Keukenhof: Největší evropská zahrada - fotoblog

Největší květinový park v Nizozemsku a celé Evropě se rozkládá na třiceti hektarech a kdysi býval součástí hradu Keukenhof. Každý rok zde vykvete šest miliónů květin, zejména tulipánů a narcisů. O park se stará dvacet osm zahradníků, kteří pečují o staleté stromy, jezírka, vodní kanály, čtyři kryté pavilony a překrásné venkovní záhony, jejichž barevnost vytváří téměř umělecká díla. Procházet se můžete po patnácti kilometrech cest v období od března do května.

11.5.2014 v 20:13 | Karma: 28,31 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Miluji surfování! - fotoblog

Čichla jsem k němu před rokem. Neuměla jsem naskočit na prkno, udržet balanc, natož chytit vlnu. To se rychle změnilo a dnes si neumím představit, že bych nesurfovala. Jeden známý slogan říká: "Life is better when you surf". Svatá pravda.

3.10.2013 v 10:42 | Karma: 28,10 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Sexy surfařky a další krásy Srí Lanky - fotoblog

Těšila jsem se, až si budu opět užívat lehkost bytí na Srí Lance. Je to tu. A opět je tady tak skvěle, že se mi nechce zpátky.

15.9.2013 v 15:07 | Karma: 32,14 | Přečteno: 2324x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Najednou je kohoutková voda špatná? Zase jde jen o prachy

Tento týden jsem zaregistrovala stále se rozšiřující seznam restaurací, které zdarma nabízejí tzv. kohoutkovou vodu. Jako zákazník tento nápad chválím, výrobci se samozřejmě snaží přijít na způsob, jak tuto (pro ně neblahou) situaci zastavit.

24.7.2013 v 17:45 | Karma: 42,21 | Přečteno: 5949x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2525x
Jejím koníčkem je cestování.