Silnice plné kliftonů

Připravuje-li se zátah na nebezpečné živly, je třeba hodně policejních sil. Ne vždy to dopadne tak, jak se plánovalo. Pak ovšem vzniknou situace, které málokdo předpokládal...

Kapitola druhá 

Smrt si nevybírá  

(Kostky jsou vrženy 2.9)

(Ben Preuss, Mirek, ČR)

Je okolo páté. Řidič ani závozník z dodávky s červeným zelím nevědí, že je za pár minut zastaví kombajn, který leží napříč silnicí. Ve dvě v noci ho převrátil neznámý muž, který si chtěl zkrátit cestu z jednoho pole na druhé. Místo, aby zajel na kilometr vzdálený přejezd, vydal se rovnou k silnici, kde při nebezpečném manévru přehlédl kamenný mostek. Velký stroj do něj najel, a jak se ho snažil radlicí odtlačit, vzpříčil se a dopadl bokem na vozovku. Potlučený kombajnér se vyplazil z kabiny a utekl neznámo kam.

  „Tomore, jeď opatrně, klouže to!“

  „Klid, dědku, znám to tady. Kurva, co je to před námi?!“

  „No jo, barevný světla jako někde na pouti. Moc se mi to nezdá. Neměl bys otočit káru?“

  „Zastavím pár metrů před tím, pak se uvidí,“ řekne a zpomalí. Vůz se krokem přibližuje k osvětlené překážce.

  Druhé auto by každou chvíli mělo minout rozcestí zvané „Ropušák“. Dáte-li se na něm vpravo, pohltí vás torvillecombský les; odbočíte-li vlevo, ocitnete se na začátku pětikilometrové silničky, vystavěné z betonových dílců. Tahle panelka je jedinou trasou, která spojuje jižní a severní cestu, po nichž obyvatelé Torvillecombu jezdí do Londýna. „Ropušákova pátá avenue“, jak si ji místní překřtili, se využívá výjimečně.

  Když Ylli projede poslední zatáčku před Ropušákem, zjeví se dvě stě metrů před ním několik jasně světélkujících obrazců. Nejsou to strašidla, která si dala dostaveníčko na kraji lesa, ale reflektory v rukou Wobleyho lidí čekajících na svou kořist. Řidič chce zastavit, ale vedle sedící Fetije přikáže.

  „Jeď, proraž ten kordon! No tak, Ylli, proraž ho!“

  „Nemůžu, Fetije – oslnili mě, nic nevidím.“

  „Tak to stoč na panelku! Do prdele, dělej, Ylli – stoč to na panelku!“

  Ylli se pokusí o kaskadérský manévr. Na poslední chvíli přibrzdí a otočí volantem doleva. Jenže jak je všude mokro, roztočí se dodávka jako vrtule a v piruetách doplouží až k policajtům. Jako zázrakem zůstane vůz na čtyřech kolech. Kdyby se o podobný kousek pokoušel znovu a třeba stokrát za sebou, nikdy by neměl takové štěstí.

 Vzápětí s rukama nad hlavou opouští Ylli vůz. Hned se kolem něj shromáždí několik silných chlapů. On však odpor neklade. Zato Fetije se rve jako vzteklý pes. I když má sotva metr padesát, sto třicet kilo živé váhy vykoná své. Je třeba čtyř mužů, aby ji dostali z kabiny ven. Nakonec se jim to podaří, avšak hrdelní výkřiky zatýkané jsou slyšet na míli odtud.

  Další policisté otevřou boční dveře. Na silnici se vyvalí zelené hlavy včera natrhané kapusty. Mnohem cennější je objev v rohu, kde se k sobě choulí osm vystrašených dívek. Ty po chvilce lámavou angličtinou děkují svým zachráncům.

  Gus, který stále čeká u povaleného kombajnu, dostane zprávu o úspěšném zásahu na kraji lesíka. V ten samý moment zahlédne, jak se z druhé strany blíží auto. Zastaví pár desítek metrů před neobvyklým zátarasem. Přestože je silný déšť, někdo vyleze z auta. Je to Tomor, jenž se vydá pěšky vpřed. Když ujde dvacet kroků, zpozorní. Je natolik zkušený, aby poznal, že tady něco nehraje. Trasu projel nejmíň tisíckrát, a tolik aut a lidí tu jakživ neviděl. Když navíc zaslechne ostré povely, rychle se vrátí do vozu.     

  „Musím otočit dodávku, abych najel na panelku. Pak to vezmeme dolní cestou,“ prohodí k závozníkovi. Než se mu podaří nastartovat, objeví se za nimi policejní auto. Další komentář je plný zloby.

  „Kurva, u tý bouračky jsou kliftoni v civilu a torvillecombský máme zase za zády!“ řekne vztekle a vytáhne nabitou pistoli.

  „Dobře děláš, Tomore. Nevzdáme to!“ zasípá druhý muž.

  Gus obdrží zprávu z auta, které právě zastavilo za dodávkou. Potvrzují mu, že jde o vůz Alioskových. On je zase nabádá, aby zachovali klid. Ti uvnitř jsou určitě ozbrojení. Sám je zklamaný. Předpokládal, že řidič dojde až k nim a oni ho seberou. Tomor je místo toho znovu převezl. Všechny, ty vepředu od Guse i ty vzadu od Marka. Provedl totiž obratný manévr, když otočil vůz a prudce vystartoval směrem k Torvillecombu. Tím vyřadil londýnskou partu ze hry. Jedinou šancí je, že se na něj zavěsí Markovi chlapi a budou se ho držet jako klíště.

  Tomor ujíždí a Slaveovi muži za ním. Předpokládají, že po pár kilometrech sjede na panelku a bude se chtít dostat do Londýna jižní cestou. Mýlili se. Dodávka nikam neodbočí, zato se šílenou rychlostí blíží k farmě. Navíc dal Tomor bratrovi echo, že jsou prozrazeni. Mirat pochopil, že jde o všechno, a povolal muže do zbraně. Také ženy nechají práce a vracejí se do areálu. Na polích zůstanou jen tři opuštěné traktůrky.

  Ani Gus nezahálí. Nařizuje skupině, v níž se nachází Mark Slave, ať se stáhnou k Torvillecombu. Pokyn předává i oxfordským. Bez otálení mají obsadit farmu. Ti proto za tři minuty naházejí na dvůr desítky vybuchujících kapslí, které vytvoří shluk čoudících mraků.

 

Koláž 1

Současně kukláči rozrazí beranidlem dubová vrata. Sami se ocitnou ve štiplavé mlze. A zase je slyšet nářek, pláč a štěkavé rozkazy velících důstojníků.

(pokračování za dva týdny – 20.4.)

Autor: Luboš Vermach | sobota 6.4.2024 16:59 | karma článku: 11,53 | přečteno: 414x
  • Další články autora

Luboš Vermach

Mám rád trávu ze svýho políčka

Tímhle popěvkem známého feťaka započala tragédie, na jejímž konci bylo několik mrtvých, ale také zatčených jednoho z vlivných obchodních seskupení...

20.4.2024 v 16:59 | Karma: 5,99 | Přečteno: 334x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Když zelináři pašují sexuální otrokyně

Zdánlivě nesmyslnou činnost provozuje gang, který vypadá jako solidní zelinářská firma. Jenže zvyky z minulosti je neopustili ani dnes. Proto nepřekvapí, když policie otevře dodávku s kapustou a zelím, a najde mezi zbožím...

16.3.2024 v 16:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 775x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Polyamorikem proti své vůli

Začalo to tím, že manželský pár poskytnul podnájem krásné mladé ženě. V průběhu let se v domě utvořil zajímavý trojúhelník. Potíž je v tom, že se vztahy v trianglu povážlivě vychýlily jedním směrem

22.2.2024 v 11:37 | Karma: 25,26 | Přečteno: 811x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Miláčku, ty víš, že já už jiná nebudu

Všemi mastmi mazaná paní Gregorová ví moc dobře, jak se dostat k tomu, co chce. Bez ohledu na to, co nakonec způsobí, si jde tvrdě za svým cílem

10.2.2024 v 16:59 | Karma: 25,36 | Přečteno: 763x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Každá tady ví, že jsou všichni stejný

Tahle otřepaná věta byla pronesena na pravidelném dýchánku vybraných dam z lepší společnosti. Koho se týkala je nabíledni. Ale souhlasily s ní všechny účastnice, které se dostavily?

20.1.2024 v 16:59 | Karma: 26,33 | Přečteno: 613x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 18,72
  • Průměrná čtenost 836x
Ekonom, účetní, dělňas, skladník, zástupce ředitelky, fotbalista a dopisovatel. Tak za tohle všechno jsem  dostával peníze. Dnes jsem spokojený a skromný rentiér, proto se mohu věnovat tomu, co mě baví. Třeba vyprávět  příběhy o lidech, které jste určitě někde potkali. Já kupříkladu ve svých románech "Miláček Anglie" a "Ta naše nadace česká". Chcete-li vědět více o této "everlasting story", neváhejte a pište na machvr@seznam.cz

Hezký den všem přeje V .R. Mach

Seznam rubrik