Kauza dětské skupiny

Dětské skupiny vznikly před sedmi lety. Komu pomohly? Především dětem. Jejich rodičům. Obcím a městům. Prostě každému, kdo se utkával a utkává s faktem, že míst v zařízeních pro malé děti nebyl (a není) zdaleka dostatek kapacit.

Tehdejší velmi vážná situace tak trochu „dotlačila“ stát k racionálnímu rozhodnutí umožnit vznik i malých zařízení, která za garantované odbornosti a předpokladů mohla zajistit kolektivní dostatečně kvalitní péči o děti. Poptávka rodin vedla k velmi rychlému vzniku mnoha skupin – především ve velkých městech, kde byl kapacitní nedostatek míst ve školkách nejhorší (o kapacitách jeslí ani nemluvím, to je úplný horor). A logicky také v malých obcích. Tam totiž tato pružná řešení umožnila nevozit děti do mnohdy dost vzdálených školek klasických, které pro ně ostatně mnohdy ani neměly k dispozici kapacitu. Co se možnosti péče o děti mladší tří let týká, ta se v menších obcích nevyskytovala vlastně vůbec.

Jedním z důvodů vstřícnosti vlády k dětským skupinám byla i možnost jejich financování z „evropských peněz“ (jde o fondy na podporu zaměstnanosti). Asi i proto se vláda výjimečně nedržela své lásky k neustálé regulaci všeho a všech, díky čemuž byly i investiční náklady na vznik skupin relativně snesitelné. „Penězovod“ z Unie ovšem skončí rokem 2024. Není divu, těžko můžeme od našich partnerů chtít, aby nám financovali tyto výdaje nekonečně dlouho. Šlo v podstatě o pomoc v těžkých časech. Během jejího trvání měl český stát získat možnost vyřešit svůj problém s nedostatkem míst v zařízeních pro děti – ať už jimi myslíme děti mladší tří let nebo starší tří let. Asi nikoho, kdo žije v naší zemi, nepřekvapí, že skutečné a důsledné řešení nenastalo.

Takže se nyní po letech této nepříliš úspěšné snahy dostáváme „na dohled“ okamžiku, kdy evropské financování dětských skupin skončí.

Logicky by se dalo očekávat, že když v mezidobí vznikly díky soustředěné snaze mnoha a mnoha lidí po celé zemi velmi funkční a z hlediska nákladů také velmi efektivní dětské skupiny, tak prostě stát převezme jejich financování a pokusí se alespoň neházet dětem, rodičům i samosprávám klacky pod nohy. Ale to bychom nesměli být tady u nás. Takže poslanci mají nyní na stole novelu příslušného zákona, která „to má řešit“.

Jen je napsaná v nejlepší tradici „mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle“. Vláda například neodolala pokušení předepisovat občanům a obcím, co je pro ně dobré, a navrhuje uzavřít dětské skupiny pro děti starší tří let. S tím je spojeno i přejmenování na „jesle“, díky čemu by se asi vláda mohla tvářit, že „problém byl vyřešen a kapacity skokem zvýšeny“. Jako obvykle se plánuje množství dalších podmínek typu „oddělené místnosti“, které dramaticky zvýší náklady na zřízení takových zařízení.

Jenže třeba omezení horní hranice věku se v malých obcích, kde je dětí skutečně málo, rovná likvidaci dětských skupin (i když přejmenovaných na „jesle“) – bez tříletých a o něco starších ztratí mnohé z nich ekonomickou udržitelnost. Ještě horší je nápad, že by dětské skupiny dostávaly z rozpočtu školství příspěvek jenom na mzdové náklady s nimi spojené, zatímco mateřským školám jsou financovány příspěvkem i náklady provozní.

Mnoho rodičů z povětšinou finančních, ale i dalších různých důvodů, do kterých nám (popravdě) nic není, potřebuje nějakou kvalitní kolektivní péči o děti dříve než od tří let, od kterých na ni existuje (teoreticky) nárok ze zákona. Teoreticky proto, že vinou podfinancování investic a provozních nákladů ze strany státu chybí místa pro i pro tisíce těchto dětí a pro další jsou až v neřešitelně vzdálených místech.

Pro úplnost – po řešení volají i zaměstnavatelé a zdaleka ne všichni si mohou dovolit zřizovat vlastní dětská zařízení (která jsou obvykle stejně zase v režimu dětské skupiny).

Ve sněmovně se pokusíme vládní návrh modifikovat. Předkládáme k tomu řadu pozměňovacích návrhů. Snad i koaliční kolegové pochopí, že ničit existující systém dětských skupin nějakým sociálním inženýrstvím a novými regulacemi je nesmysl. A pokud ne, bude nutné se k věci po volbách vrátit a chyby této koalice co nejrychleji napravit.

Autor: Věra Kovářová | středa 5.5.2021 8:00 | karma článku: 7,14 | přečteno: 217x