Co jste, úředníci, co jste dělali? Evropské peníze pro dobrovolné hasiče jsou nutností

Před týdnem proběhlo setkání zástupců Sdružení místních samospráv ČR s vedením hasičského sboru. Téma jednání bylo jasné: financování hasičských jednotek JPO II a JPO III.

Připravovaný Integrovaný regionální operační program (IROP II) má obří alokaci: přes 122 miliard korun. Není divu, v ČR se jeho prostřednictvím mají rozdělovat peníze z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Tyto prostředky jsou určeny zejména krajům, městům, obcím a jejich organizacím, kterým mají dotace pomoci zajistit udržitelný rozvoj a zlepšovat veřejné služby.

Nyní, v situaci, kdy je na obzoru nové programové období pro roky 2021-2027, se vyjednávají detaily podoby tohoto důležitého programu. A hraje se opravdu o hodně. Hraje se o to, co předmětem podpory bude – ale i o to, co nebude. V této druhé kategorii se bohužel zatím nacházejí hasičské jednotky JPO II a JPO III, což se Sdružení místních samospráv, které jsme na jednání zastupovali společně s Petrem Haladou a Radimem Sršněm, snaží napravit.

To, že evropské peníze mohou dobrovolným hasičům velmi dobře pomáhat, víme z předešlých let. V předešlém programovém období totiž mohly sbory dobrovolných hasičů čerpat podporu v rámci specifického cíle Zajištění odolnosti v území s důrazem na přizpůsobení se změnám klimatu a novým rizikům a vybavenosti složek integrovaného záchranného systému. Ministerští úředníci to ale zřejmě vyhodnotili jinak a pro nadcházející období by podle jejich návrhu tuto podporu měly moci čerpat pouze profesionální hasičské sbory JPO I.

A to je prostě špatně. Sbory dobrovolných hasičů jsou pro fungující záchranný systém nepostradatelné a stejně jako jejich profesionální kolegové potřebují kvalitní základnu, techniku a funkční vybavení, kterých se jim často dostává v nedostatečné míře. A pozor, JPO II a JPO III jsou nenahraditelné i proto, že se jedná o jednotky, které mohou zasahovat i mimo území svého zřizovatele. Obě kategorie hasičských sborů jsou zařazeny do systému tzv. plošného pokrytí. Právě na tyto skutečnosti Sdružení místních samospráv v probíhajících jednáních upozorňuje a upozorňovat nepochybně bude i nadále.

I ten největší škarohlíd musí připustit, že jednotky dobrovolných hasičů jsou v obvodu často jediné a u požáru nebo jiné události zasahují jako první. Nezřídka jsou to právě tyto jednotky, které v prvních minutách od vypuknutí živelní pohromy zachraňují životy a majetek. Zkrátka a dobře – potřebujeme je a potřebujeme, aby měly náležitou výstroj a výbavu.  Bylo by dobře, aby si to uvědomili i ministerští úředníci – a to dříve, než třeba budou pomoc dobrovolných hasičů sami potřebovat.

 

Vysvětlivky:

JPO I = jednotka hasičského záchranného sboru Kraje

JPO II = jednotka sboru dobrovolných hasičů obce s členy, kteří vykonávají službu jako svoje hlavní nebo vedlejší povolání

JPO III = jednotka sboru dobrovolných hasičů obce s členy, kteří vykonávají službu v jednotce požární ochrany dobrovolně

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Kovářová | čtvrtek 1.7.2021 9:14 | karma článku: 9,41 | přečteno: 242x