Romové zneužívají dávky, jsme opravdu proto naštvaní?

Všimli jste si, jak se v poslední době změnil postoj většinové společnosti k Romům? Kdy naposledy jste slyšeli, že někoho štve, jak jsou hluční, jak neuklízí v okolí svých domů, jak kradou atd.? Českem se v poslední době nese jen jedna stížnost: nemakají a žijí z našich peněz, jen zneužívají dávky.  

Vážení přátelé, napadá mě jen jedna odpověď. Systém sociálních dávek je nastaven dle zákona, nikdo nedostane navíc balík peněz, pokud je Rom. Dávky státní sociální podpory i hmotné nouze se vypočítávají z částek životního mimima. Zda někdo dosáhne nároku, je věcí zákona. Úředníci si nemohou dávky jen tak rozdávat dle své libosti.

Já vidím problém spíše v jiné situaci. Neštve nás náhodou to, že někdo, kdo pracuje, snaží se uživit rodinu, aktivně se stará o zabezpečení sebe i dětí, je na tom stejně, ne-li hůře, než člověk závisející na sociálních dávkách? Nemáte pocit, že právě tady je něco špatně? Nezdá se vám např. podivné, prezentovat neustále zdražující se potraviny jako jedny z nejlevnějších v Evropě? Nejlevnější s porovnání s čím? Stačilo by dát poměr potravina – výdělek v dané zemi a bylo by hned jasněji. Nebo nastavený průměrný plat, kdo ho skutečně dosahuje? Politici, lobbisté??? Proč klesá úroveň našeho života? Proč většina rodin, kde pracují oba dospělí žije od výplaty k výplatě a není schopna šetřit a rozmnožovat své majetky. 

Svalovat tuto situaci na Romy je spíše jen náhražka, jakoby někdo chtěl nacházet viníka, na kterého ukážeme a skutečný problém se rozplyne v šeru pseudoobvinění. A pokud si někdo skutečně trvá na svém, víte o tom, že tyto dávky jsou jen zanedbatelnou položkou ve státním rozpočtu? Že jednou z nejvyšších položek jsou důchody?A co příspěvky na péči pro postižené? Zbavíme se tedy důchodců, nemocných, mladých rodin?? To přinese řešení?

Ptejme se tedy globálně, koncepčně, kde všude mizí naše daně? Proč české rodiny nejsou schopné ekonomického růstu? 

Je mi jasné, že se na mě snese jen negativní ohlas. Proto rovnou odkazuji na článek MPSV.

http://www.mpsv.cz/cs/16244

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Filipová | pondělí 29.9.2014 12:12 | karma článku: 31,73 | přečteno: 2469x