Korelace oscilace konvergence

Vážení, děkuji vám všem, za velmi plodné diskusní příspěvky. Vskutku jsem svým  článkem chtěla vysloveně vyřešit problémy korelace, oscilace a konvergence. Myslím, že vaše postřehy ohledně tohoto, byly velmi přínosné a téma příspěvku pozdvihly zcela rozšiřujícím a nově osvětlujícím pohledem. Z wikipedie mám tyto informace, stojím si za korelací. Ale jinak, věřte mi, je mi to tak nějak jedno. O tom to přece nebylo.

Korelace (z lat.) znamená vzájemný vztah mezi dvěma procesy nebo veličinami. Pokud se jedna z nich mění, mění se korelativně i druhá a naopak. Pokud se mezi dvěma procesy ukáže korelace, je pravděpodobné, že na sobě závisejí, nelze z toho však ještě usoudit, že by jeden z nich musel být příčinou a druhý následkem. To samotná korelace nedovoluje rozhodnout.

Oscilace, kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu.

Konvergence (z lat. con-vergere, ohýbat k sobě) je pojem označující sbíhání, sbíhavost, sbližování, popř. vývoj, který vede ke sblížení.

 

Také děkuji speciálně panu Závladskému za jeho jazykovou korekci. Jen bych si dovolila menší poznámku. Myslím, že slovo oblebit by se dalo použít.

Představte si kostnici se svojí výzdobou z kostí a lebek. Jedna veliká lebka uprostřed.  A když ji budu chtít obložit,  a zde vás pane Závladský opět prosím o případnou korekci, použiji malé lebi? lbi?  Slovo lebky se mi jeví nedostatečně vhodné k popisu krás kostnice. Myslím, že tedy velikou lebku malými lebi či lbi, oblebím. Co vy na to?

Ale samozřejmě v mém případě šlo o překlepy, pokusím se příště o náležité úpravy textu.

Věra

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Filipová | pátek 2.5.2014 15:19 | karma článku: 14,85 | přečteno: 372x