Radši sluníčkář než slušný Čech

Vyrůstal jsem na vesnici na severu Moravy a měl celkem fajn dětství a dospívání. Kamarádi a fotbal, později kamarádi, fotbal, počítač a pivo. Nic moc víc mě nezajímalo a částečně jsem za to vděčný. Vzpomínek a historek mám mraky.

Až na vysoké se mi otevřel svět, ale dlouho zůstalo u toho piva a dalších desítek přátel. Teprve po studiu v zahraničí a po dalších zkušenostech – jako byly hovory se vzdělanými či společensky aktivními lidmi na akademické půdě nebo u piva (pozor, navštěvoval jsem i kavárny!), ale také povídání s úžasně upřímnými a zvídavými 10letými dětmi během výuky češtiny (pozor, učil jsem i muslimy!) – jsem se změnil.

Začal jsem se zajímat o historii a společnost (přestože ani v jednom nejsem tzv. expert) a došlo mi, že člověku by nemělo stačit bavit se a být tak nějak spokojený s jakousi každodenní bezstarostností žití.

Začaly mě štvát názory lidí, kteří bojují např. s Babišem ne proto, že pomocí medu, nebo spíše marmelády v koblihách pozvolna získává kontrolu nad společností, ale protože nějak omezil (jen) je, přičemž jim nevadí politici volající po omezování druhých. Ano, mluvím o "cikánech, kteří jen kradou a mají to v genech", "uprchlících a muslimech, kteří jen znásilňují a mají to v genech", či "znásilněných holkách, které si za to mohou samy" a pravděpodobně se již taky narodily s tím, že si jednou vezmou minisukni a schválně půjdou v noci parkem s touhou být znásilněny...

Nedávno jsem při analýze diskusí na Facebooku narazil na komentáře olomouckého předsedy Strany soukromníků Františka Kučery. V jednom, antibabišovském, kritizoval občany ČR jako ovce, které už nevzhlíží k Havlovi a neváží si svobody, v jiné diskusi ale posílal muslimy za plot a prohlásil dokonce doslova, že "je čas roztopit pece". To je jen jeden příklad za všechny.

Najednou kolem sebe vidím všechnu tu zlobu a nelidskost a neumím mlčet. Nejvíc mě vytáčí, jak se i chytří (to myslím vážně), ale nespokojení nebo nešťastní lidé nechají oblbnout lžemi či absolutními výmysly Okamurů, Babišů, ale bohužel stále také Filipů... To je zloby na opilce Kalouska, ale opilec na Hradě nevadí? To je zloby na zloděje Kalouska, ale zloděj premiér vadit nebude?

Vidíte to, nebo ne? Kdyby to všechno nebylo tak absurdní!

Když pozoruji volební preference, jímá mě hrůza. Opravdu si zvolíme všechny ty lháře v čele s lhářem a manipulátorem největším, k tomu vychcaného imigranta volajícího po nenávisti vůči imigrantům a jako třešničku(!) na dortu vrahy (či alespoň obhájce vrahů)? 

Vyjadřuji se celkem často proti názorům, které dnes hodnotím jako zcestné, či dokonce nelidské, ale dřív jsem je buď mlčky konzumoval (třeba zkušenosti s Romy jsem měl na ZŠ jen negativní a nebyl tu vlastně nikdo, kdo by o nich tvrdil něco pozitivního), nebo se nestaral ani o ně, ani o to, k čemu se vyjadřují – byl jsem prostě ignorant.

Ani dnes nejsem žádný aktivista, ale stal se ze mě člověk s názorem, který chce hledat pravdu a odpovědi na otázky a diskutovat s lidmi jiného názoru. Vím, že pro mnohé z Vás jsou humanitní obory zbytečné. Já jsem přesvědčen o tom, že svět a vzdělání mi (a mým kolegům) daly mnoho dobrého a že mi univerzita „nevymyla mozek“, jak často někde čtu, ale probudila jej. I když to trvalo dlouho... 

Bohužel, jak je známo, čím více člověk ví a stará se, tím utopičtější je pro něj realizace oné bezstarostné každodennosti či každodenní bezstarostnosti. Často jsem označován, jako možná i někteří z Vás, za sluníčkáře. Radši ale budu nazýván sluníčkářem, kavárníkem či havloidem, než abych sám sebe musel hrdě prohlašovat za slušného Čecha/člověka. 

Autor: Jarmil Vepřek | pátek 15.9.2017 7:48 | karma článku: 37,28 | přečteno: 3208x