O sítích a módě

Jsem nemoderní. Tušila jsem to už dávno. Nestíhám trendy v oblečení. Vlastně nestíhám žádné trendy. Nestíhám ani sociální sítě.

Kdysi jsem se do jedné přihlásila. Beznadějně pozdě, proti lidem v mém okolí.  Potřebovala jsem být v kontaktu se s těmi, kteří měli stejné koníčky. Pak se ozvalo několik lidí, které jsem roky neviděla.  Byla jsem nadšená, že o sobě víme. Pak se ozvali lidé, které jsem neviděla nikdy. Dokonce z jiných koutů světa. Tam moje nadšení vychladlo.

Když jsem to vyprávěla zástupci generace mileniálů,  loupl po mně okem a prohlásil, že tuhle síť stejně užívají už jenom staří.  A že jejich generace už dávno používá jinou.

Nechtěla jsem být stará. Přihlásila jsem se do nové sítě. Mnoho mých vrstevníků tam opravdu nebylo. Intelektuálně náročné to také nebylo. Stačilo koukat na hezké obrázky a číst holé věty. To mi šlo docela dobře. Síť u mne stoupla v ceně ve chvíli, kdy tam mladý politik a budoucí poslanec začal uveřejňoval  stručné a docela užitečné informace.  Ovšem jen do doby, kde se jeho sexuální život dostal na sítě a on přestal poslancovat i informovat. Taková síť může být dobrý sluha, ale špatný pán.

O něco později po mně mladý mileniál zase poťouchle koukl a prohlásil, že on už taky tak mladý není, protože ti ještě mladší mileniálové používají úplně jinou síť. Sláva! Tak i na něj došlo!  Sotva dospěl, už je starý.    

Nedávno jsem se uložila na gauč, že budu  relaxovat při  sledování vlogů (video blogů). Jiní tam za vás vaří, běhají, něco vyrábí nebo učí. Úžasný relax! Rodině předstírám, že se tak procvičuji v cizích jazycích. Ale je to jen docela obyčejná zahálka.

Mladý mileniál na mně mrkl a prohlásil, že tohle už tedy také nefrčí. Teď je moderní detox. Odpojit se od sítí. Hodit mobil do batohu a vytáhnout knížku. Jít do kavárny. Nebo do lesa. Potkat se s lidmi živě. Teď prostě frčí nebýt na síti.  A hrdě odkráčel s knihou o tekuté modernitě (Bauman).

Tak jsem zase nemoderní. Nemohli mi to říct už na začátku? Ušetřila bych tolik času! Proto svůj mobil odhazuji v dál a prchám do lesů.

A co vy? Jste také nemoderní?

Přeji vám hezké léto a utíkám do lesa.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blanka Veltrubská | pondělí 30.5.2022 8:00 | karma článku: 14,30 | přečteno: 521x