Dáma na rozcestí – a řeka

Celou noc lilo.  Ráno už bylo ale bez deště i větru.  Vstávala jsem ještě před východem slunce. Ve vzduchu byl cítit podzim.

Sbalila jsem mokrý stan.  Málem jsem s ním sbalila i placatého slimáka. Spáchal sebevraždu.  Kontakt s přírodou jsem  minulou noc  měla  zjevně bližší, než bych chtěla.

Snídani jsem odložila na později, až budu na nějakém pěkném místě. Vyšla jsem do nového dne. Na obloze se začínaly objevovat první  sluneční  paprsky a mezi mraky vykoukla modrá obloha.

Mířila jsem  na Grázlovu vyhlídku, která je přímo nad údolím Dyje.  Těšila jsem se na první setkání s řekou,  která  mě bude provázet další dny.  Už dlouho  mě to sem táhlo.

Ve chvíli, kdy jsem dorazila, na kratičký okamžik se otevřelo nebe,  paprsek světla roztrhl mraky, ozářil kříž na vyhlídce a mezi rameny kříže zamířil na mne.  Jako by  si to tam nahoře někdo celou dobu šetřil a čekal, až  přijdu.   Doslova mě to posadilo na zadek. Pro tyhle případy  tam mají lavičku. Ani batoh jsem si nesundala a pozorovala  hru světla.  Na krátký okamžik jsem se ponořila do sluneční záře….

 Tohle představení  řídil hodně dobrý režisér.  Najednou dávalo smysl, proč jsem celé včerejší odpoledne uháněla  až do místa přespání.  Přijít dnes ráno o trochu později, slunce by bylo dál.  Byla to čistá radost a krása.

Říkala jsem si, zda ty starší dámy z předchozího dne neměly přeci jen pravdu.  Třeba má moje cestování i nějaký duchovní rozměr. Co já vím…  Moc jsem nad tím neuvažovala. V každém případě jsem byla ráda, že jsem to včera nevzdala a došla přesně tak daleko, abych další den  byla  tam, kde jsem měla být. 

Byla jsem vděčná, že jsem si pro tenhle zážitek mohla dojít.  Dobře vím, že  každý nemůže.

Dole v údolí se blýskala řeka.  Zvala k setkání. Probouzel se slunečný den.  Vydala  jsem  se za řekou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blanka Veltrubská | pondělí 14.2.2022 7:46 | karma článku: 14,35 | přečteno: 287x