Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlazení z cementu odkryto na Pražském hradě

„Z ničeho nic“ tvoří již 70 let sochař Olbram Zoubek, jenž spolu se svojí dcerou Polanou Bregantovou zkomponoval koncepci své retrospektivní výstavy v Jízdárně Pražského hradu. Tato výstava s rozsahem téměř 300 soch je unikátním vyvrcholením, které zakončuje letošní bohatou výstavní sklizeň na pražské půdě.  

K této významné události se sjelo několik exponátů bronzových, kamenných, z cementu, ale i komorní plastiky a reliéfy z různých galerijních končin republiky nebo si jen odskočily z umělcova ateliéru. Určitou zajímavostí je, že některá díla jsou vystavena úplně poprvé. Rozsah 70 let je prostě ohromný na to, aby se konečně všechny sochy sešly ve třech patrech Jízdárny a společně rozvinuly konverzaci nejen o tom, co vše za ta léta prožily, ale i například o svém stvořiteli. Svými gesty, hmotným skupenstvím, polychromiií , dráždivě lehkou strukturou v sobě uchovávají Zoubkovu tvůrčí energii a duši, která měla své umělecké vzory například v Albertu Giacomettimu nebo klasické řecké kultuře, ale ve výsledku znázorňují svojí pevnou zranitelností tu emoční reztěkanost, jež je u každého díla tím vnímavým pohlazením.

Sochy plynou jako proud řeky, který teče proti proudu času. Expozici otevírají sochy nejmladší, kterým byl dán život letos jako například socha Zaslíbená, až po ty nejdále umístěné, práce z druhé poloviny 50. let, na nichž už je nepatrně ustálen prach času, ale svojí výpovědí a zpracováním hladce sekundují novozrozencům. Zoubkovy sochy dozrávají jako víno, v každé je něco jedinečné a to se neopakuje v žádné jiné. Jejich dynamika je ukázkou spojením dvou rozdílných materiálů – cementu jako surového těžkého a ošklivého stvořitele, který je smyslně doplněn zlacením nebo polychromaticky učesán a ustrojen. A právě napětí mezi pomíjivým a nadčasovým je evidentní na první pohled, jelikož touto hrou se Zoubek vědomě nechal inspirovat v řeckém umění. Jeho sochy jsou převážně figurálního charakteru, vytáhlé do výšky a zajímavě postavené na špičky, v předklonu. Tato labilita či levitace sochy rozněžňuje a dodává jim tu jemnou ženskou nebo ostře mužskou pronikavou křivku. Jsou na místě, ale i tak pod domněnkou netušených možností se mohou k sobě přiblížit a znovu se setkat v jiném čase. Nejpozoruhodnější je rozestavění tří soch vprostřed sálu, pevně za sebou, s klidným neměnným řádem – Jan, pozlacená socha Jana Palacha, pozlacená Ifigenie a bronzový Občan z Pomníku obětem komunismu a od nich se rozebíhají či sbližují po skupinkách či jednotlivě jejich další aktéři, aby je uchránily před vnějším okolím. Divadelní hra – život sám – epizoda za epizodou – nic a vše.

 

Autor: Kateřina Velcová | neděle 15.12.2013 20:54 | karma článku: 7,42 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Kateřina Velcová

Šímova cesta za světlem pokračuje až za horizont života

Cesta za světlem Josefa Šímy, autora sugestivně laděných krajin, je nekonečná a nádherně průzračná. Šíma se s pozoruhodnou trpělivostí nořil dennodenně do světla, aby v něm našel svůj sen nebo alespoň jeho odlesk. Tak jako Kampa a její genius loci si hraje se světlem a vodní hladinou, tak i velmi citlivě zaměřená expozice vynikajícího umělce, jenž tvořil z větší části života ve Francii, je s vodou a jejím zrcadlením nádherně propojena a vytváří tichý a vyvážený tok myšlenek a obrazů.

4.4.2014 v 10:15 | Karma: 6,64 | Přečteno: 196x | Diskuse| Kultura

Kateřina Velcová

To zde zatím nebylo ...

Souboj nerozehrává výstava politických plakátů v DOXu jen sama za sebe v rámci svého obsáhlého konceptu, ale také s nutkavým přesahem za galerijní hranice s aktuální otázkou na rtech, jež s rychlou a spontánní vyzývavostí atakuje mysl každého návštěvníka a nechává ho unášet volnoproudem různými historickými událostmi, které barvitě vystihují polygrafické ofssetové plakáty.

22.3.2014 v 19:04 | Karma: 3,65 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Solární panely aneb Jak se stát krokodýlem

Věděli jste, že krokodýlí hřbet je magnetem pro sluneční energii? Každý jeho ostrý výběžek zachycuje sílu a život jako solární panel. Vyhříváním na sluníčku se tito predátoři nabíjejí a nikdy nejsou nemocní. Všechny bakterie světa ve svém těle dokážou převést v blahodárnou oázu. Čím to asi tak bude?

22.11.2013 v 18:51 | Karma: 9,10 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Kde domov můj? …všude i nikde

Aktuální obsáhlá výstava s vlasteneckým podtextem Kde domov můj? nyní probíhá v Centru současného umění DOX. Zajímavé podzimní téma utkáno jak do úsměvné podoby, tak i do nostalgického hávu, který zakrývá současný stav naší matičky země. Nejedná se pouze o myšlenku vlastenectví v politickém duchu, ale hlavně o téma domova, prostoru bezpečí a lásky.

22.11.2013 v 16:11 | Karma: 7,57 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Neklidná krása U Zvonu „poklidně“ dřímá

Intimně laděná výstava Neklidná krása StanislavaPodhrázského v Domě U Kamenného zvonu se svým niterně propracovanýmkonceptem přibližuje k výstavě Bohuslava Reynka, která proběhla U zvonupřed dvěma lety. Poeticko-surrealistické kresby, malby a sochy tak ladněnavazují na Reynkuvu grafickou magii. Dokonalost ženského těla se všemi jehoneklidnými podobami se rovněž obsahově vztahuje k probíhající výstavěfotografií Františka Drtikola v UMPRUM muzeu. Dva estetické zážitky, ježse perfektně vyvažují, jsou svojí naléhavou aktuálností nádherným dovětkem kekoloritu ženského těla a duše. Neklid se zde oprávněně kloubí s krásou.

7.11.2013 v 16:42 | Karma: 6,09 | Přečteno: 246x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 247x
lektorka kurzů kreslení a malování "www.spolukradosti.cz"

Seznam rubrik