Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kouzlem mým změnit tě smím

Miluji a přijímám. Miluji a přijímám vše, co mě obklopuje a tvoří součást mého života. Identita, banalita, vztahy, emoce…tím vším si prochází ve svém myšlenkovém labyrintu konceptuální umělkyně Milena Dopitová, jež nyní v Městské knihovně „Miluje a přijímá“. Výstava se ladně pohybuje za zvuku vodotrysku, který očišťuje a zároveň osvěžuje roztěkanost mysli „zanesenou“ z venkovního světa a se stupňujícími gejzíry vyvolává vizuální, sluchový i vjemový chaos, který zůstává přítomen v celé expozici. Od začátku až do konce – vše je přesně takové, jak má být. Krásně nedokonalé.  

Milena Dopitová je jedna z prvních silných ženských protagonistek konceptuálního umění, která svým dílem zasahuje do české výtvarné scény již od devadesátých let. Její výtvarný projev je vizuálně silný, kořeněný – chvíli se usmívá, vzápětí hned pláče, kroutí hlavou, přešlapuje, nepřítomně se dívá do prázdna, buší srdcem na stěny galerie, které symbolicky ohraničují kontrastní přechod mezi tím, co je KOLEM nás, a tím, co je V nás. Den a noc, bolest a radost, dvě strany reality se všemi emocemi, které v sobě uchováváme a v daném okamžiku je pouštíme ven, aby ohlásily světu, že něco není v pořádku. 

Dnešní výstava v Městské knihovně není bilanční retrospektivou, jak by se mohlo zdát. Expozice zahrnuje práce z posledních let, nejstarší je z roku 2010. Retrospektivní nádech snad jen naznačuje úvodní stěna pokrytá dlouhou řadou názvů všech dosavadních prací autorky. Nekonečný koloběh vodotrysku na samém počátku existenciálně předjímá pomíjivost lidských osudů, které ve vymezených čtvercových prostorech útočí na naše smysly.

A útočí dost ostře, v některých případech až agresivně, kdy se štiplavé zvuky opírají o naši mysl a rozhýbávají tělo k činu. V prvním okamžiku k útěku, později se nohy zastaví a s nimi i mozek a odevzdaně hledí před sebe a nechává se unášet proudem vodotrysku a otázkou Kde mám první konec?. Mysl si zvykne na nápor emocí a užívá si tuto nekonečně úžasnou „smršť“ nedokonalosti. Vrací se, nedá jí to a znovu musí zažít pocity Dobrovolného hrdiny nebo procítit pomíjivost touhy Darovanému městu.

Genderově zaměřená Dopitová nevynechává ani zde téma mužské a ženské role ve společnosti. Jen nyní se více zaměřuje na mužský princip a jeho fenomén v podobě kolektivních bojových a sportovních aktivit.  Multimediální instalace Já, mám, pojď, já jdu je dokonale nedokonalým obrazem ženského protějšku, který má na této výstavě své nedocenitelné místo. Hru a bojový tanec vystřídá zranitelnost a bolest. K poetice bolesti se vztahuje projekce Kouzlem mým změnit tě smím, která zachycuje sešívání kaktusových lístků do tvaru srdce. A snad na závěr projekce Neohlížej se!, kdy si uvědomujeme, že v tomto přítomném bodě je naše síla prožít život se vším, co nám přináší.

Autor: Kateřina Velcová | sobota 13.9.2014 21:16 | karma článku: 5,77 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Kateřina Velcová

To zde zatím nebylo ...

Souboj nerozehrává výstava politických plakátů v DOXu jen sama za sebe v rámci svého obsáhlého konceptu, ale také s nutkavým přesahem za galerijní hranice s aktuální otázkou na rtech, jež s rychlou a spontánní vyzývavostí atakuje mysl každého návštěvníka a nechává ho unášet volnoproudem různými historickými událostmi, které barvitě vystihují polygrafické ofssetové plakáty.

22.3.2014 v 19:04 | Karma: 3,65 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Pohlazení z cementu odkryto na Pražském hradě

„Z ničeho nic“ tvoří již 70 let sochař Olbram Zoubek, jenž spolu se svojí dcerou Polanou Bregantovou zkomponoval koncepci své retrospektivní výstavy v Jízdárně Pražského hradu. Tato výstava s rozsahem téměř 300 soch je unikátním vyvrcholením, které zakončuje letošní bohatou výstavní sklizeň na pražské půdě.

15.12.2013 v 20:54 | Karma: 7,42 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Solární panely aneb Jak se stát krokodýlem

Věděli jste, že krokodýlí hřbet je magnetem pro sluneční energii? Každý jeho ostrý výběžek zachycuje sílu a život jako solární panel. Vyhříváním na sluníčku se tito predátoři nabíjejí a nikdy nejsou nemocní. Všechny bakterie světa ve svém těle dokážou převést v blahodárnou oázu. Čím to asi tak bude?

22.11.2013 v 18:51 | Karma: 9,10 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Kde domov můj? …všude i nikde

Aktuální obsáhlá výstava s vlasteneckým podtextem Kde domov můj? nyní probíhá v Centru současného umění DOX. Zajímavé podzimní téma utkáno jak do úsměvné podoby, tak i do nostalgického hávu, který zakrývá současný stav naší matičky země. Nejedná se pouze o myšlenku vlastenectví v politickém duchu, ale hlavně o téma domova, prostoru bezpečí a lásky.

22.11.2013 v 16:11 | Karma: 7,57 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Neklidná krása U Zvonu „poklidně“ dřímá

Intimně laděná výstava Neklidná krása StanislavaPodhrázského v Domě U Kamenného zvonu se svým niterně propracovanýmkonceptem přibližuje k výstavě Bohuslava Reynka, která proběhla U zvonupřed dvěma lety. Poeticko-surrealistické kresby, malby a sochy tak ladněnavazují na Reynkuvu grafickou magii. Dokonalost ženského těla se všemi jehoneklidnými podobami se rovněž obsahově vztahuje k probíhající výstavěfotografií Františka Drtikola v UMPRUM muzeu. Dva estetické zážitky, ježse perfektně vyvažují, jsou svojí naléhavou aktuálností nádherným dovětkem kekoloritu ženského těla a duše. Neklid se zde oprávněně kloubí s krásou.

7.11.2013 v 16:42 | Karma: 6,09 | Přečteno: 246x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 247x
lektorka kurzů kreslení a malování "www.spolukradosti.cz"

Seznam rubrik