Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vycvičme si svého špeha

    Už ráno jsem se vzbudila s divným pocitem, že se něco stane. Takže když mi cestu zkřížila černá kočka, rozhodla jsem se neštěstí odvrátit.

    „Huš, kšá, kšá, huš…!“ pokoušela jsem se ji zahnat, a když to nepomohlo, rozeběhla jsem se, začala kličkovat a snažila se té nositelce zla zamezit, aby mi přešla přes cestu. Nepovedlo se. Vzpomněla jsem si, že jako malé holky jsme to řešily prudkým otočením a odplivnutím, a tuto variantu jsem chápala jako svoji poslední šanci. Pozdě. Zlo právě začínalo vládnout a při prudkém otočení mi postavilo do cesty otevřená vrata od vjezdu k zahradě rodinného domku, která jsem poslala s úlevou vpřed. Jenže ta se po dvaceti centimetrech zarazila, odrazila, nabrala zpětný chod a narazila mi přímo do nosu, který se tím okamžikem stal rudým průplavem.

    Začal mi operační den.

    Zastavila jsem napřed svoje krvácení a potom to Kubovo. Jak mi totiž letěl na pomoc, zakopl o obrubník a sedřel si obě ruce. Doma jsem pokračovala zašitím tržných ran na jeho bundě i kalhotách, provedla jsem precizní odříznutí čepice přilepené žvýkačkou ke Kubovým vlasům, přišila téměř amputovanou Spidermanovu ruku, provedla suturu urvaného suchého zipu na botě a ledovala oběma dětem boule na čele, neb se chlapci špatně domluvili na „přednosti běhu“ při souběžném vycházení ze záchodu a dětského pokoje. To vše za neustálého odbíhání od operačního stolu, protože jsem byla odvolávána, abych fungovala jako smírčí soudce sourozeneckých sporů, a při pohledu do obou dětských pokojů, kde veškeré věci z poliček, skříněk, bedniček a nevím čeho ještě změnily svá působiště za účelem vytvoření obrovské neúčelné hromady, jsem na chvilku uvažovala i o povolání popravčí čety.

    Moje únava(lenost) pak od stolu po dětech házela slovy: „Matěji, měj rozum, jsi přece starší! Kubo, nech to bejt, na to jsi ještě moc malej! Matěji, ty seš snad horší než von! Kubo, tak buď rozumnější, nechovej se jako von!..........“ 

    Až mi to došlo. Tohle byly přesně ty věty, co jsme z nich se ségrou měly v dětství kopřivku. A já jako prostřední dítě jsem to slízla vždycky rovnou z obou stran. Vlastně ze tří. Když ségra dospěla do věku, co posílá jako své předvoje pupínky na obličej a občas škrtne o nějaké to lýtko, byla jsem ji přidělena jako prodloužené maminčiny oči a uši. Hlavně v létě na chalupě. To se tam houfovala lufťácká a vesnická omladina, které jsem musela pod nátlakem slíbit, že moje druhé oči zůstanou slepé, uši hluché a vlastní ústa němá. Když jsem ale byla(já – mírumilovný tvor) svědkem toho, jak jednomu strejci na kraji vsi kradla ta banda slepice zaháněním do bažin v lese, kde je pak jako na oko zachraňovala, aby si je mohla na ohni upéct, moje smysly se vrátily a já doma promluvila. Naposledy. Dalšího dne mi byl pod polštář strčen useknutý slepičí pařát a dopis s varováním, že pokud ještě někdy něco ceknu, dopadnu úplně stejně, jen s tím rozdílem, že ten řez bude proveden pod krkem. Od té doby jsem snad zapřela i čich a hmat. Pro jistotu.

    Tahle vzpomínka mi zablikala výstražným světýlkem, a já si slíbila, že se vždycky budu spoléhat na vlastní oči, děti nebudu vysílat jako špehy a na rozdílnost jejich věků nebudu tolik upozorňovat. Jenže to jsem ještě nevěděla, co se večer dozvím od Matěje, když jsem opět po nějaké době vraždila šediny. Chvíli na mě koukal, a pak mi s výrazem nepochopení povídá: „Mami, já se ti fakt divim, že si tam furt patláš tu černou barvu, tátovi se přece daleko víc líbí blondýny.“

    Bum! Moje předsevzetí bylo tatam.  

    Nějak k tomu závěru ten kluk přijít musel. Tak „malej“ už totiž zase není, a tak je třeba zjistit podrobnosti. Povolávám tedy do zbraní vlastní děti, které budou od této chvíle nasazeny na otce jako diktafonek s očima, a raport budou skládat denně! I kdybych měla použít nátlak slepičím pařátem.

      

Autor: Ivana Vejvodová | úterý 30.3.2010 9:03 | karma článku: 32,19 | přečteno: 2888x
  • Další články autora

Ivana Vejvodová

Ručníkama proti nevěře

„Mami, nevíš náhodou, ale fakt jenom náhodou, kde máme čistý ručníky?“ ptal se mě takhle jedno víkendové odpoledne skoro osmiletý Matěj a já dostala záchvat smíchu. Náhodou jsem to totiž věděla.

10.4.2011 v 15:42 | Karma: 34,38 | Přečteno: 4559x | Diskuse| Ostatní

Ivana Vejvodová

Mám to ráda takhle

Ten první mi tvrdil, že jsem kočka, co ji perfektně vymodeloval stvořitel, jenže pak přišel ten druhý, co na nějaké lichotky neměl náladu, a tak jsem se dozvěděla krutou pravdu o nemilosrdnosti času.

14.3.2011 v 15:27 | Karma: 37,14 | Přečteno: 4502x | Diskuse| Osobní

Ivana Vejvodová

Muž může a otec tuplem!

„Mami, seš si jistá, že nečekáš další mimino?“ vypálil ze tmy předsíně sedmiletý Matěj, když chlapským okem zhodnotil moje břicho krátce po Vánocích. Je tedy pravda, že ručička na váze změnila své působiště o nějakou tu čárečku doprava, ale kalhoty ještě dokážou bez problémů dopravit knoflík k dírce, tak se mě panika zmocnila jen lehce.

21.2.2011 v 14:59 | Karma: 43,55 | Přečteno: 14938x | Diskuse| Osobní

Ivana Vejvodová

Jak jsem měla v ložnici čtyři chlapy a na prsou hady

Manželství má prý dostávat občas pořádnou dávku osvěžení, a protože teď v zimě pletené tlusté ponožky a svetr, co báječně hřeje namrzlá záda, hrají hlavní roli, rozhodla jsem se polechtat manžela jinými svršky. Muži prý vidí život jinak než my ženy, a tak je třeba podle toho jednat.

31.1.2011 v 13:31 | Karma: 37,73 | Přečteno: 4448x | Diskuse| Osobní

Ivana Vejvodová

Muže? Zatáhnout a přiškrtit!

„Přiškrtit! Slečno, když chcete, aby vám neutíkal, tak jedině zatáhnout a přiškrtit!“ vyplula mi z paměti věta právě v okamžiku, kdy moje výchovné taktiky na dětech opět zklamaly.

6.1.2011 v 16:32 | Karma: 43,12 | Přečteno: 13075x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5157x
Zdravotní sestra, máma tří kluků, co nemá ráda "leklé ryby" a radši plave proti proudu.

https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/takhle-by-nechtel-umirat-nikdo-z-nas-pise-vrchni-sestra-z-nymburske-nemocnice.html

https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/umirani-covid-nemocnice-vrchni-sestra-nymburk-nemocnice-20210315.html

Seznam rubrik