Sporák pod parou

„Když se dívám na naši podlahu, mám dojem, že bychom potřebovali turbo-kartáč!“ okomentoval inženýr předvánoční stav laminátu v kuchyni a nabídl se, že podlahu umyje.

Jak se blížily Vánoce, přibývaly na zemi zašlapané kousky těsta a po celém bytě inženýrovy roztodivné hadice. Po 20. prosinci se v úzké předsíni objevil nevzhledný tři čtvrtě metru vysoký, a jak se později ukázalo nefunkční, tepovač. Ve vstupu do kuchyně trůnila neskladná hubice k parnímu čističi. Místo kapra ploval ve vaně jakýsi žlutý filtr, protože „V návodu jasně psali: Nechte odmáčet.“ A na záchodě se objevil černý nástavec k vysavači. Bylo nasnadě, že se blíží den D - den, kdy inženýr skutečně začne mýt podlahu.

22. prosince inženýr rozestavil na nejzáludnější místa v bytě kbelíky, snesl z půdy prodlužovačku, lednici odtlačil doprostřed kuchyně a v obýváku na stole vytvořil výstavku čisticích prostředků. Vše si prohlédl, pokýval hlavou, lehl si na gauč a v televizi si zapnul tříhodinový německý dokument o konci druhé světové války.

Stoupla jsem si před obrazovku, hlasitě porovnávala vzhled rozbombardovaných Drážďan se stavem v naší domácnosti a optala se inženýra, proč mytí podlahy neustále přerušuje.

„Říká ti něco technologická pauza?“ odpověděl mi inženýr otázkou.

„V koupelně zapáchá filtr,“ upozornila jsem ho s tím, že před Vánoci by se bytem měla linout vůně vanilky a jehličí.

„Tak mám dojít koupit Savo s vánočním odérem?“ pochopil inženýr výtku po svém a jal se studovat návody na čisticích prostředcích. „Už vím, v čem byla chyba!“ prohlásil po chvíli. „Vždyť já doposud kupoval hobby- řadu!“

V tu ránu se vyhoupl z gauče a za pár minut již pouštěl na kuchyňský sporák páru, která stékala na zem a vytvářela na podlaze pokryté těstem zajímavé útvary.

„Kdepak čističe pro profesionály,“ liboval si inženýr, „ty se s hobby řadou nedají srovnat.“

Dvířka od sporáku se po půlhodině pod parou skutečně blyštěla jako zrcadlo. Inženýr vypnul parní čistič, hledě do dvířek se učesal, otočil se na mne a povzdechl si: „Člověk, který nezná základy termodynamiky, prostě nemůže pořádně uklízet!“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Večeřová | pondělí 22.12.2014 12:00 | karma článku: 17,37 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Barbora Večeřová

Covid test jen pro Brity

12.10.2020 v 23:59 | Karma: 31,90

Barbora Večeřová

Netradiční unboxing

10.5.2020 v 18:54 | Karma: 18,13

Barbora Večeřová

Než to se mnou sekne

21.4.2020 v 17:30 | Karma: 19,05