Parní stroj

„Zítra přijede návštěva." řekla jsem inženýrovi. „Měli bychom uklidit." Inženýr se rozhlédl kolem a seznal, že mám pravdu: „Nejdříve musíme seškrabat lak na dveřích do sklepa,“ stanovil si ihned prioritu.

"Ještě jsem neviděla návštěvu, která by místo pozdravu šla zkontrolovat nátěry sklepních futer," pronesla jsem a dala se do zametání.

Inženýr mi dobře poradil, že nemám zapomenout na podlahu pod stolem. Pak nadrobil sušenku v předsíni a odložil její obal na botník.

„To tvoje povrchové uklízení je k ničemu,“ prohlásil a zmizel neznámo kam.

Když jsem odložila hadr a smeták, objevil se ve dveřích s tím, že „ho měli" a že tento profesionální parní čistič nám změní život a hlavně ušetří spoustu času, a o to tu jde především. Kolik do té žlutočerné nádhery investoval, odmítl prozradit.

„Něco to stálo, ale to se vyplatí. Ten teď budu používat pořád," řekl nadšeně.

Doprostřed čerstvě vyluxovaného obýváku postavil krabici a radostně se do ní vrhl. Vzduchem létaly papíry, vystýlka a především kusy polystyrénu, z něhož syn ihned preparoval miniaturní kuličky. Inženýr šmátral rukou v kartónu.

„Nechápu lidi, kteří nečtou návod k obsluze" bručel při tom.

Oponovala jsem mu, že naopak osobně znám řadu humanitně zaměřených jedinců, kteří tyto návody překládají, a že tudíž vím, proč je nečtu. Zdálo se však, že mne nevnímá. Když vyhodil i poslední igelit, jenž vzápětí zapadl za gauč, zjistil, že prodejce přiložil návod skutečně jen v asijských jazycích.

„Možná bych se mohl nejdřív naučit čínsky,“ oddaloval úklid koupelny. Zvědavost, jak přístroj funguje, mu ale nedala.

„Podívám se na instruktáž na internetu," rozhodl se a vytáhl Ipad.

Další půlhodinu se zabýval tím, proč nefunguje domácí modem a zastrkoval ho do různých zásuvek. Tahal kabely, přeskakoval hromadu igelitů a shodil pojistky, přičemž sundal ze stěny obraz, který je zakrýval, a položil ho mezi dveře.

„Bylo to konektorem," řekl nakonec, usedl ve špinavých montérkách na čistý gauč a jal se na youtube sledovat video v angličtině.

Pak slavnostně vstal: „Tu krabici mi nech, tu mi nevyhazuj, ta se bude hodit."

Po zhruba šesti hodinách šetření času se vrhl na parní čistič. V předsíni nakupil věci z koupelny tak, že nebylo možno projít do kuchyně, aniž aby člověk přeskočil židli, překročil smeták a protáhl se kolem koše na prádlo.

Syn, již zcela obalen do bílých kuliček, byl na rozdíl ode mne průběhem dne nadšen. Z koupelny se vyvalil hustý dým a ozvalo se hlasité syčení. Z oblak páry se vynořila inženýrova hlava: „Funguje to báječně! Pojď se podívat!"

Stoupla jsem si do louže na podlaze a podívala se na něj tázavě.

„Je to přece parní stroj, tak dá rozum, že se zásobník plní vodou!" vysvětloval inženýr, stál mezi nataženými kabely a nadšeně ukazoval na držák mýdla: „Blyští se jako nový."

Pak si znaveně otřel čelo a pravil: „Už je pozdě! Nech mi to tady takhle, já to zítra dodělám."

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Večeřová | neděle 16.11.2014 14:24 | karma článku: 5,46 | přečteno: 164x
  • Další články autora

Barbora Večeřová

Covid test jen pro Brity

12.10.2020 v 23:59 | Karma: 31,90

Barbora Večeřová

Netradiční unboxing

10.5.2020 v 18:54 | Karma: 18,13

Barbora Večeřová

Než to se mnou sekne

21.4.2020 v 17:30 | Karma: 19,05