Od Veselé krávy k Baracku Obamovi

Podívala jsem se na něj a říkala jsem si, nedělej to. Jenže to už jsem věděla, že to stejně zase nakonec udělám. Nedám si říct, otevřu ho a zase si ho celý přečtu.

Už jsem tušila, že si ho dám anglicky i německy, také slovensky a polsky a nakonec zas nahlédnu i do madarštiny, ačkoliv téhle řeči vážně vůbec nerozumím. Koneckonců jsem člověk, který se francouzsky dlouhou dobu učil pouze z obalů od potravin a v Paříži se domluví jen díky tomu, že se do Čech po revoluci začala dovážet Veselá kráva (francouzsky: La vache qui rit).

A tak jsem ten návod k použití vzala do ruky i tentokrátPředstava, že má dvouletá dcera si s novými pěnovými kostkami nehraje, nýbrž je dle návodu obsluhuje, mne již na začátku navnadila. Nalistovala jsem českou verzi a hltala její obsah.

Po tradičním srdečném blahopřání k zakoupení produktu (maďarsky gratulálunk!), následovala výzva, abychom se před uvedením do provozu s celým produktem, v našem případě zřejmě s každou jednotlivou pěnovou kostkou, řádně seznámili.

Už po prvním odstavci mi bylo jasné, že jsem se zase jednou přecenila, neboť v naší domácnosti nejsme vůbec s to dodržet bezpečnostní pravidla pěnových kostek. S hrůzou jsem si vzpomněla, jak jsem o víkendu dětem od sousedů kostky bohapustě vysypala na zem a ještě je vybídla ke hře, aniž bych jim „předem předala veškeré příslušné podklady.“

Když jsem se dobrala informace, že předmět je hračka pro děti do pěti let, bylo jasné, že ode dneška má náš sedmiletý syn s obsluhou útrum.

Váhala jsem, jestli artikl preventivně dle doporučení nezlikviduji v lokálním, komunálním, sběrném středisku, protože prostě nedokážu garantovat, že ho udržím 100% v suchu,  čistotě a  vyhřívaném prostoru.

Jenže pak jsem dospěla k závěru, že patrně autor překladu při práci s cizojazyčnou předlohou sám seděl ve vyhřívaném prostoru, pořádně se zapotil, a možná také trochu přehřál, nebot´ zákazníky vyzýval, ať se s případnou reklamací ohledně produktu obrátí na horkou linku.

A já si vážně nejsem jista, jestli by mi Barack Obama či Vladimir Putin dokázali ohledně pěnových kostiček pro děti do pěti let něco smyslupného poradit.

Vysvětlivky: Horká linka je přímé telefonické spojení mezi Bílým domem a Kremlem. Do provozu byla uvedena 31.8.1963  v reakci na karibskou krizi, kvůli které se svět ocitl na prahu jaderné katastrofy.

 

 

Autor: Barbora Večeřová | úterý 19.1.2016 9:56 | karma článku: 22,79 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Barbora Večeřová

Covid test jen pro Brity

12.10.2020 v 23:59 | Karma: 31,90

Barbora Večeřová

Netradiční unboxing

10.5.2020 v 18:54 | Karma: 18,13

Barbora Večeřová

Než to se mnou sekne

21.4.2020 v 17:30 | Karma: 19,05