Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na RSDr. s krycím jménem od StB stejně nemáte

I tohle se vám (hlavně starším) může přihodit 18 let po listopadu 1989. "Nesplňujete naše požadavky na vzdělání," řekne ten starší přísný pán v koženém křesle ctihodné firmy, "ale jestli pro nás máte nějaké cenné informace, přijme vás pan ředitel doktor Z.". Při odchodu si všimnete cedulky na jeho dveřích: "Dr. XY - personal manager" a už vás čeká vizitka u vstupu k dalšímu výtečníkovi: "JUDr. QZ - general director". Nakonec vás vyhodí - nemáte pro ně dostatečné vzdělání ani informační hodnotu; na zlodějinách a lumpárnách se s nimi podílet nehodláte. Teprve doma z internetu nebo od známého se dozvíte, že pan XY je angažovaný absolvent VUMLu s plným titulem RSDr. a jeho nadřízený Z. svůj akademický majestát utrpěl při výkonu služby pro StB a současném dálkovém studiu VŠ SNB ...

"Dělnická prokurátorka Lída" je jen vrcholem ledovce. A vlastně má trochu i smůlu. Být mladší a přijít ke svému pseudovzdělání o 20-30 let později, mohla dnes být místo odsouzení za roli v případu M. Horákové třeba spokojenou advokátkou či šéfkou firmyLidové noviny

Je to takový typický příklad vyrovnání se s minulostí po listopadu 1989. Celou dobu nám usilovně vysvětlovali, jak vlastně nic nejde (kontinuita práva; nejsme jako oni a podobné řeči). Až to dopracovali tak, že v zemi, kde několik generací občanů nesmělo ani studovat dle svých zájmů a schopností, nám ve vlivných pozicích vesele řádí různí "doktoři".

Internetová encyklopedie Wikipedia píše: "RSDr. je zkratka pro Doktor sociálně-politických věd (rerum socialium doctor), udělovaný v Československu v dobách komunismu absolventům Vysoké školy politické ÚV KSČ. Hlavním předmětem na této vysoké škole byl marxismus-leninismus. Absolventi školy byli nomenklaturními kádry. Titul byl udělován pouze komunistickým funkcionářům. Pro udělení titulu například nebylo nutné absolvovat ani maturitu..."

Podobné je to s policejními JUDry. Jako (řádné) studenty práv nás před listopadem vždycky bavily ty zvláštní skupinky, které se na fakultě občas zjevovaly. "To jsou policajti," poučili nás s pohrdlivým akcentem starší kolegové, a nešlo si nevšimnout, že ti podivní lidičkové tráví v kanceláři zkoušejícího daleko méně času než my - "civilové". Tak následovalo ještě jedno ponaučení zkušenějších: oni si těch policajtů zpravidla neváží ani pedagogové, ale chtějí mít klid a nebudou si komplikovat život, tak jim (tedy abonentům VŠ SNB) "to dávaj každýmu"...

No a ještě vypečenější praxe nám znovu vyplula napovrch nedávno, když po půlstoletí odsoudili prokurátorku z procesu M. Horákové. Ludmila Brožová-Polednová řekla před časem LN, že "vždycky měla odpor k tomu, aby byli bohatí a chudí". Proto vstoupila do komunistické strany, na ÚV tam dělala písařku a pracovala na právním oddělení. „Po roce 1948 mě vybrali na právnickou školu," vzpomíná, "měla jsem totiž hrozně vysoké IQ, i když teď už mám sklerózu." A s tím IQ zvládla tehdejší dělnická rychlokvašková práva po večerech za 2 roky a už suverénně rozhodovala o životech a osudech lidí.

Když už jsme u případu nejzrůdnější justiční vraždy v novodobých dějinách - připomnělo mi to i osud stranických souputníků popravené poslankyně a současně vrstevníků "rudé Lídy". Pamatuju si z dob členství v Klubu Milady Horákové, jak se na začátku 90ých let koulely některým štastnějším z těch dědečků po tvářích slzy jako hrachy, když jim po mnoha peripetiích nový (??!) režim vydal vysokoškolské diplomy několik desetitelí po vyhazovu z VŠ. V aktivním životě už si je, pochopitelně, neužili. Zpětně jim nikdo neuhradil rozdíl na ušlém výdělku mezi pozicemi plynoucími ze zamýšleného vzdělání a skutečným dělnickým tarifem, jímž byli nakonec honorováni. Zato lžidoktoři výhod daných "vysokoškolským" vzděláním užívali tehdy, ale mohou tak činit dosud.

Proč o tomto už skoro dvě desítky let trvajícím a nevyřešeném problému píši zrovna teď? Objevili jsme totiž jednu z obrovských děr v systému, kde lidé s takovým pochybným VŠ vzděláním nebo dokonce i konfidenti StB (v ideálním případě obé v jednom) působí naprosto bezstarostně. Lustrační a jiné zákony jim symbolicky brání jen v tom, aby se nám vysmívali z těch veřejně nejviditelnějších funkcí. Ale rozklíčovali jsme celou profesi s velkou mocí a rozhodující o obrovských majetcích, profesi společensky snad i značně uznávanou, ale hlavně takovou, kde se nějaký ten lžititul a staré kamaráčofty z časů StB dají navíc dobře zúročit.

Konkrétnější nyní být nemohu, promiňte, případ zpracováváme. Uvidíte jej vbrzku v investigativní televizní reportáži. Tedy. Vy ano. Ti kdysi mladí lidé, kterým různí RSDr., rychlokvaškoví právníci nebo StBáci znemožňovali studia a nezřídka zkrátili život, už takovou příležitost mít většinou nebudou...

Autor: Aleš Vébr | neděle 25.11.2007 10:51 | karma článku: 26,51 | přečteno: 2774x
  • Další články autora

Aleš Vébr

Plzeňský masakr práva (a státu)

Mám toho na román. Ale přečtěte si, prosím, alespoň v několika bodech, kam všude sahají chapadla mafie kolem plzeňských práv a jejich bosse Milana Kindla. A pak si to hoďte...

12.10.2009 v 11:35 | Karma: 48,77 | Přečteno: 53874x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Dělá největší prasárny D. Rath?

Fackovací panák MFDnes a řady blogerů David Rath na sebe vzal z pohledu médií snad všechny hříchy socdem hejtmanského světa. Přitom se odehrávají v krajích zvěrstva, vedle nichž je i Bušinovo šibalství takovým kriminálně-politickým softpornem...

17.7.2009 v 11:38 | Karma: 38,79 | Přečteno: 7077x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Výročí smrti Pavla Wonky=hanba "demokracie"

Včera uplynulo 21 let od tragického úmrtí Pavla Wonky. Mechanika z Vrchlabí, signatáře Charty 77, poslední oběti komunistického režimu. Toto výročí dokumentuje ubohost postbolševického establishmentu.

27.4.2009 v 15:10 | Karma: 34,15 | Přečteno: 4389x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

Žebráme o plyn, přitom Nory okrádáme..

Nedávný ruský plynový blackout nasměroval naděje celé Evropy k norské alternativě. České předsednictví EU tak učinilo ze své "E"nergetické priority správně jako akční superprioritu otázku zabezpečení v oblastech elektriky a strategických surovin.

26.2.2009 v 8:40 | Karma: 45,05 | Přečteno: 18738x | Diskuse| Politika

Aleš Vébr

S kriminálem (a MS) na krku

Před dvěma týdny jsem stanul před soudem v postavení žalovaného. Poprvé. Pokud pocházíte z uspořádaných rodinných, sociálních, sexuálních i jiných poměrů, je to vskutku jedinečný zážitek. Zvláště ve městě, jež je synonymem zločinu, a v němž začala největší sportovní show české historie..

20.2.2009 v 9:20 | Karma: 30,93 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5753x
Soukromý zemědělec. Spolupracovník / "agent" TV Nova v kauze gangu šibalů z Vysočiny. Tvůrce golfového hřiště Ještěd. Jsem obětí konkursní mafie. Spolupracovník investigativního týmu Natvrdo (z toho důvodu tato fotka - po dohodě s redakcí).


www.alesvebr.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy