Farmaceutická lobby a umění možného

Každý pátý Čech je závislý na nikotinu, látce, která je údajně návykovější než heroin. Lékaři definují kouření jako nemoc, kterou můžou doprovázet deprese nebo schizofrenie. Jen u nás je tak přes dva miliony potenciálních pacientů, kterým farmaceutické firmy nenápadně nabízejí možnost, jak s kouřením jednou pro vždy přestat. Bohužel to má háček.  

Nikotin je bez debaty droga, která působí na lidský mozek. Rok co rok se pokouší téměř polovina kuřáků přestat, uspěje ale jen nepatrná část z nich. Příčin je hned několik. Slabá vůle přestat vdechovat tabákový kouř je jen jednou z nich. Tou další je známý fakt, že pár vteřin poté, co člověk vdechne kouř do plic, se dostává dál do mozku. V něm proběhne chemická reakce, po které začne se vylučovat hormon dobré nálady, který se uvolňuje třeba i po sexu nebo jídle. A tady je kámen úrazu.

Mozek si slastný pocit logicky zapamatuje a podvědomě nabádá člověka, aby tu nebo onu činnost zopakoval. Jinými slovy, aby si znovu zasouložil, přidal ještě jeden kopeček zmrzliny nebo si připálil. Na vrcholu blaha se jedinec může teoreticky ocitnout, když provede všechny tři činnosti zároveň.

Peníze až na prvním místě

Výše popsané skutečnosti se snaží za každou cenu využít farmaceutické firmy, které nabízejí už několik let přípravky, jež umí podobně jako nikotin nebo sex stimulovat mozek. U nás jsou k dostání prášky jako třeba Champix nebo dříve Zyban, který byl, bůh ví proč, později z trhu stažen. Po spolknutí pilulky se do těla také vyplaví hormon dobré nálady. Výrobci medikamentů navíc argumentují tím, že jejich prášky neobsahují nikotin, tudíž jsou bezpečnější. Opak je ale pravdou.

Ony prášky jsou totiž silně návykové. I když samozřejmě jejich výrobci tvrdí opak. Jinými slovy jedna závislost je léčena závislostí jinou. Když pominu nedůležitý fakt, že ony prášky jsou pekelně drahé (několik tisíc měsíčně), nikdo neví, co jejich dlouhodobé užívání může způsobit. A peníze opět vítězí.  

Nakonec si tak neodpustím poznámku, že po sexu je přeci jen lepší si zakouřit, než běžet do lékárny pro „acylpyrin“ na uklidnění. Výjimka je tak možná snad jen v případě, když bude muset dotyčný do lékárny pro Postinor. 

Autor: Vojtěchcerny Černý | úterý 6.8.2013 17:49 | karma článku: 12,72 | přečteno: 1164x