Zvýšení DPH u knih nesníží úroveň vzdělání

Katastrofické vize, které rozšířili nakladatelé a hlavně knihkupci po ohlášení zvýšení DPH u knih, nepramení ze staroslivosti o vzdělanost Čechů, ale vyplývají pouze ze strachu z poklesu ve vlastním segmentu podnikání. Co si takhle vzít kalkulačku a počítat?

Nejsem ekonom, abych rozebíral strukturu nákladů na vydání knihy, ani zde nechci spekulovat o potřebnosti či zbytečnosti navyšování DPH u čehokoliv, natožpak u knih. Sám mám knih plné knihovny a stále si je jště kupuji. I když si velice pečlivě vybírám co a za kolik. Takže zrovna mě se dotkne zdražení všeho čtiva dost a dost. Možná jsem právě ten správný adept na podpisové akce a protesty před ministrestvy všeho druhu. Nejsem.

Na stížnostech nakladatelů a knihkupců mi vadí dvě věci. A to, že své ekonomické zájmy a problémy již dopředu schovávají za údajné zhoršení přístupu Čechů ke vzdělání a snaží se hrát na city, když tvrdí, že nejvíce zdraží právě knížky pro děti (jako by to nebylo jedno, knihy stejně kupují rodiče).

Nikde se nedočteme, o kolik vlastně ty knihy zdraží. Zvýšení DPH by mělo probíhat ve dvou vlnách, nejdříve na 14%, potom na 17,5%. Vzal jsem kalkulačku a na obálku od účtu za telefon jsem se jal počítat.

Jako příklad jsem vzal cenu za nedávný bestseller Laskavé bohyně (499,-Kč, bílý papír, pevná vazba) a dotisk Gottlandu (225,-Kč, bílý papír, pevná vazba). Obě knihy nemají žádné obrázky a mohly být klidně brožované s menším písmem. Na jejich kvalitě obsahové by se nezměnilo nic, navíc by se lépe držely ve vaně či jinde ;).

Laskavé bohyně s dnešní 10% DPH stojí 499,- Kč. S 14% DPH 517,- Kč a se 17,5% DPH potom 533,-Kč.

Gottland s dnešní 10% DPH stojí 225,- Kč. S 14% DPH 233,- Kč a se 17,5% DPH potom 241,-Kč.

V prvním případě je maximální nárůst 34,-Kč, v druhém potom 16,-Kč. Za obě knihy bych osobně ty peníze dal. Kdyby byly kvalitně brožované, byly by, myslím, ještě levnější než za původní cenu i po zvýšení DPH. Jasně, za jakousi rychlokvašenou zpověď právě teď slavného hokejisty či herce, či přiblblý román D.Steelové (rovněž v pevné vazbě) bych toto určitě nedal. Vlastně bych si to nekoupil vůbec. Chci tím říct, že dobré knihy se prodají i za vyšší cenu, a navíc se dá na straně vydavatele a prodejce vždycky a u všeho ještě něco udělat s náklady.

A teď k těm do budoucna nevzdělaným Čechům kvůli vysokému DPH za učebnice. Cena dobré učebnice se nedá měřit vyšším či nižším DPH. Za dobrou učebnici se vyplatí zaplatit, vzdělání, stejně jako zdravotnictví a vlastně vůbec nic, není zadarmo. A o kvalitním vzdělání to platí dvojnásob. Jestli jeden díl matematiky pro gymnázia stojí cca 150,-Kč, po zdražení bude stát 160,-Kč. Těch dílů je cca 8 na čtyři roky (teď mě nechytejte za slovo, jestli je jich šest nebo deset), takže např. cena matematického gymnaziálního vzdělání bude vyšší o cca 80-100,-Kč (pokud si tedy budou studenti kupovat všechno nové). Jeden ze tří nebo čtyř dílů zeměpisu, opravdu krásně udělaný, stál v antikvariátu dceru 90,-Kč. Cenovým problémem zůstávají jazykové učebnice. Ty jsou opravdu drahé, ale proč jsou na křídovém papíře? Jsou těžké a špatně se do nich píše. A odborná literatura nebo učebnice pro vysokoškoláky? Ty byly a budou drahé vždy, nemusí se ani zvyšovat DPH. Ale třeba anatomický atlas zase sloužil mému otci celý život (v r.1949 byl zakoupen v antikvariátu a máme ho dodnes).

A ještě jsou tu naše malé děti. Jak nelidské je zdražovat právě jim knihy pohádek. Je spousta dětí, co nemají vůbec žádné dětské knihy ani teď, když je DPH 10%. V těchto rodinách by nebyly vůbec žádné knihy, i kdyby byla daň nulová. Zato mají dětské pokoje plné plastových čínských pušek, svítících příšer, kakajících panenek atd. V oknech potom celý prosinec a leden nalepené dědky s červenou čepicí a blikající hady. Pro ty menší stojí v předsíni kočárky (typu "jenom dodat palivo a odletět na Měsíc") za tisíce.  Je přidání cca 20,-Kč za pěknou pohádkovou knihu  opravdu mnoho?

Ne, ne, žádný z mladých Čechů nebude díky vyššímu DPH hloupější než teď, možná bude mít o jednu knihu míň. Nebo o jednu čínskou plastovou hloupost.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Vavřík | pondělí 27.6.2011 8:00 | karma článku: 15,07 | přečteno: 1492x